Acord: din 2035 autoturismele şi camionetele noi înregistrate în Europa vor avea emisii zero

Toate autoturismele şi camionetele noi înregistrate în Europa vor avea emisii zero până în 2035, conform unui acord încheiat joi seară de către Parlamentul European şi Consiliu şi salutat de Comisia Europeană.

840 afișări
Imaginea articolului Acord: din 2035 autoturismele şi camionetele noi înregistrate în Europa vor avea emisii zero

Ca pas intermediar în direcţia obiectivului „emisii zero”, noile standarde în materie de CO2 vor impune totodată o scădere a nivelului mediu al emisiilor produse de autoturismele noi de 55% până în 2030, iar pentru camionete de 50% până în 2030. Acest acord marchează primul pas în adoptarea propunerilor legislative din cadrul pachetului „Pregătiţi pentru 55”, prezentate de Comisie în iulie 2021, şi demonstrează, în perspectiva COP27, implementarea de către UE la nivel intern a angajamentelor sale internaţionale în domeniul climei.

Vicepreşedintele executiv pentru Pactul verde european, Frans Timmermans, a declarat: „Acordul transmite un semnal puternic industriei şi consumatorilor: Europa aderă la tranziţia către mobilitatea cu emisii zero. Constructorii europeni de autovehicule demonstrează deja că sunt pregătiţi să treacă la viteza următoare, introducând pe piaţă un număr tot mai mare de maşini electrice, la preţuri din ce în ce mai abordabile. Viteza cu care s-a produs această schimbare în ultimii ani este remarcabilă. Nu e de mirare că acest dosar este primul din întregul pachet „Pregătiţi pentru 55” asupra căruia statele membre şi Parlamentul European au ajuns la un acord final”.

Acest semnal transmis producătorilor şi cetăţenilor va accelera producţia şi comercializarea de vehicule cu emisii reduse şi cu emisii zero şi va plasa transportul rutier pe o traiectorie fermă în direcţia neutralităţii climatice până în 2050. Noua legislaţie va permite sistemului de transport din UE să devină mai sustenabil, va asigura o mai bună calitate a aerului pentru europeni şi va marca un pas important în implementarea Pactului verde european. Ea demonstrează clar angajamentul UE de a-şi atinge obiectivele climatice şi arată că războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei nu ne încetineşte tranziţia către energia curată, ci, dimpotrivă, ne impulsionează eforturile şi ne accelerează progresele către îndeplinirea obiectivului de a deveni până în 2050 primul continent din lume neutru din punct de vedere climatic.

Acordul provizoriu necesită ulterior adoptarea formală de către Parlamentul European şi Consiliu. Odată finalizat procesul, noua legislaţie va fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii şi va intra în vigoare.

Revizuirea standardelor privind emisiile de CO2 pentru autoturisme şi camionete este una dintre propunerile din pachetul „Pregătiţi pentru 55” prezentate de Comisie în iulie 2021 cu scopul de a adapta politicile UE în materie de climă, energie, utilizare a terenurilor, transport şi fiscalitate pentru a fi pregătite în vederea reducerii emisiilor nete de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55 % până în 2030, în comparaţie cu nivelurile din 1990.

Realizarea acestor reduceri ale emisiilor în următorul deceniu este crucială pentru ca Europa să se transforme până în 2050 în primul continent din lume neutru din punct de vedere climatic şi pentru ca Pactul verde european să devină realitate, susţine Comisia Europeană.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici