Acuzaţii la adresa GlaxoSmithKline: Grupul farmaceutic ar fi capul unei reţele de circulaţie a mitei estimată la 500 milioane de dolari

Poliţia chineză acuză grupul farmaceutic britanic GlaxoSmithKline că s-a aflat la centrul unei reţele de corupţie formată din circa 700 de companii şi responsabilă pentru înţelegeri ilicite estimate la jumătate de miliard de dolari.

579 afișări
Imaginea articolului Acuzaţii la adresa GlaxoSmithKline: Grupul farmaceutic ar fi capul unei reţele de circulaţie a mitei estimată la 500 milioane de dolari

Acuzaţii la adresa GlaxoSmithKline: Grupul farmaceutic ar fi capul unei reţele de circulaţie a mitei estimată la 500 milioane de dolari (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Coordonatorul investigaţiei asupra grupului GSK privind suspiciunile de dare de mită, Gao Feng, a declarat într-o întâlnire cu presa străină că poliţia verifică tranzacţii în valoare de 3 miliarde yuani (aproape 500 milioane de dolari), operate începând din anul 2007, potrivit Financial Times.

Gao Feng a adăugat că poliţia consideră că GSK a utilizat serviciile unor agenţii de turism şi firme de consultanţă drept intermediari pentru a oferi mită unei reţele de medici şi avocaţi pentru a-şi consolida vânzările şi profitul din China.

"Am descoperit că mita reprezintă o parte centrală a activităţilor companiei. Pentru a-şi creşte preţurile şi vânzările, compania a acţionat în mod ilegal", a afirmat anchetatorul.

Oficialul a adăugat că "la fel cum organizaţiile criminale au întotdeauna un cap, în această schemă GSK este capul".

Compania nu a avut o reacţie imediată, notează FT.

Săptămâna trecută, GSK a anunţat că a derulat o investigaţie internă la operaţiunile din China în urma căreia nu au apărut dovezi privind mita sau coruperea unor medici şi oficiali. GSK a precizat că ancheta internă a început după primirea unor informaţii potrivit cărora angajaţii compainei ar fi oferit mită unor medici pentru a-i determina să recomande pacienţilor medicamentele şi tratamentele produse de grup.

Gao Feng a sugerat că investigaţia ar putea fi extinsă şi la alte companii farmaceutice străine care activează în China. Totodată, oficialul a confirmat zvonurile că GSK este anchetată de asemenea în China pentru nereguli referitoare la plata taxelor.

Autorităţile chineze au anunţat săptămâna trecută că mai mulţi angajaţi ai GSK au recunoscut că au dat mită unor oficiali ai statului şi medici, fără a oferi alte detalii.

Patru executivi ai GSK din China, toţi de naţionalitate chineză, au fost reţinuţi în cadrul investigaţiei, potrivit Ministerului Securităţii Publice.

Şeful investigaţiei a precizat că directorul operaţiunilor GSK din China, un cetăţean de naţionalitate engleză, a părăsit ţara după declanşarea anchetei şi nu a mai revenit.

Gao Feng susţine că mai mulţi angajaţi GSK au primit mită de la companii de turism, utilizând aceleaşi companii pentru a spăla bani şi pentru a mitui mai departe medici şi şefi de spitale. Oficialul a precizat că angajaţii GSK au primit mită atât în cash, cât şi "de natură sexuală" de la companiile de turism.

Guvernul chinez mai derulează, separat, o anchetă privind preţurile de pe piaţa farmaceuticelor, în care sunt vizate companii locale şi străine, printre care şi GSK.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici