Video Agricultorii, sunaţi de ministrul Agriculturii, pentru a verifica dacă funcţionarii au o „atitudine prietenoasă”

Mai mulţi agricultori au fost sunaţi la telefon, duminică, de către ministrul Agriculturii, Petre Daea, care a ajuns la Arad în cadrul unei vizite neanunţate, pentru a vedea cum se pregătesc reprezentanţii ministerului din teritoriu pentru acordarea subvenţiilor în agricultură.

2979 afișări

„Am avut unele observaţii pe care le-am spus, eu cred că şi Aradul cum şi alte judeţe vor înţelege că în anul 2017 lucrurile trebuie să funcţioneze cum trebuie şi să acţionăm în aşa fel încât fermierii să fie mulţumiţi. Le-am solicitat ca să aibă o atitudine corectă, o atitudine prietenoasă faţă de fermieri pentru că suntem în sjluba lor, inclusiv eu ca ministru sunt ministrul fermierilor, sunt alături de ei pentru a-i sprijini în aşa fel încât în agricultură să ne atingem obiectivele pe care ni le-am propus", a declarat presei Petre Daea.

Ministrul i-a atenţionat pe agricultiori că dacă nu depun cererile la timp, nu vor primi subvenţiile în cont. "Dacă nu depun cererile până pe data de 15 mai nu primesc nici subvenţiile, că nu poţi să dai subvenţii fără cereri şi cererile depuse la timp. 15 mai este ultima zi când se depun cererile".

Ministrul i-a verificat pe cei de la APIA Arad dacă i-au contacat pe fermieri pentru a-i programa la depunerea cererilor pentru subvenţii. Ca să se convingă, a sunat mai mai mulţi fermieri cărora le-a cerut ca după ce depun cererile pentru subvenţie să îl sune şi să-i comunice cum s-a desfăşurat procesul, pentru acest lucru transmiţându-le un număr de telefon mobil la care răspunde personal.

"Sunt ministrul Agriculturii, Daea Petre mă numesc. Domnul Dolha, de ce v-am deranjat astăzi duminica, v-aş ruga să-mi spuneţi dacă dumneavoastră aţi primit o invitaţie pentru a veni la APIA ca să depuneţi cererea de plată pentru suprafaţa pe care o lucraţi în vederea obţinerii banilor (pentru subvenţie - n.r.) de la APIA. Da, după data de 1 martie. Ce rugăminte am la dumneavostră, atunci când veniţi la APIA şi depuneţi cererea v-aş ruga pe numărul meu de telefon, dacă doriţi să o faceţi, să-mi comunicaţi cât timp a durat înregistrarea cererii dumneavoastră şi cum s-a încheiat această operaţiune. Doriţi? Da. Bun, eu o să vă sun de pe telefonul meu ca să aveţi numărul meu de telefon şi la numărul care apare, vă rog să mă sunaţi dumneavoastră în ziua când sunteţi programat şi să îmi spuneţi ceea ce v-am rugat. Bine, toată stima, o zi bună, sănătate şi să avem un an agricol bun. Doamne ajută, numai bine", i-a spus ministrul Agriculturii unui fermier.

Ministrul a mai anunţat că "sunt peste 4.000 de cereri" depuse în cadrul programlui de tomante în extrasezon şi că "nu există vreun judeţ în România care să nu fi înregistrat cereri pentru acest program (...) ce ne demonstrează valabilitatea programului şi gradul de interes pe care îl au cei care se ocupă de legumicultură" şi "sperăm ca în continuare numărul agricultorilor implicaţi să crească în aşa fel încât să ne asigurăm tomatele necesare din producţie propriea".

Petre Daea a mai spus că "este pentru prima dată în România că am putut să dăm subvenţia ca ajutor naţional tranzitoriu începând cu data de 23 februarie (...) pe suprafeţele pe care le-au declarat anul trecut şi în această perioadă sunt în plată. De asemenea, am aprobat hotărârea de guvern pentru a asigura subveţiile în zootehnie, ajutoarele naţionale tranzitorii şi subvenţia cu plată pe subvenţia din zootehnie în aşa fel încât şi fermierii din acest sector foarte important să intre în posesia sumelor cuvenite pentru care au dreptul".

În ultimele două zile, ministrul a mers în Târgu Mureş, Bistriţa Năsăud, Baia Mare, Satu Mare, Oradea şi Arad.

Cererile pentru acordarea subvenţiilor se pot depune în perioada 1 martie - 15 mai, în perioada 1 iunie - 1 iulie sunt programate eşantionările, iar în perioada 1 iulie - 1 octombrie verificările în teren, urmând ca începând cu data de 15 octombrie să înceapă plata avansurilor pentru care suprafeţele pentru care s-au cerut banii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici