Ambasadorul Harris: Marea Britanie vrea ca euro să reuşească, dar nu schimbă Tratatul fără garanţii

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, a declarat agenţiei MEDIAFAX că speră ca măsurile adoptate la Bruxelles să fie de succes pentru euro, dar a arătat că piaţa comună trebuie să fie în interesul tuturor membrilor, iar Tratatul nu poate fi modificat fără astfel de garanţii.

171 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul Harris: Marea Britanie vrea ca euro să reuşească, dar nu schimbă Tratatul fără garanţii

Martin Harris (Imagine: Octav Ganea/Mediafax foto)

"Pe termen scurt, trebuie să facem faţă crizei din zona euro. Marea Britanie vrea ca moneda euro să reuşească. Deci, sperăm că măsurile adoptate ieri noapte pentru a întări disciplina bugetară şi a reduce deficitele vor avea succes", a afirmat, vineri, ambasadorul britanic.

El a precizat însă că piaţa comună trebuie să fie şi în beneficiul membrilor UE care nu folosesc euro, iar Tratatul european actual protejează aceste interese comune.

"Pe termen lung, interesul nostru este să menţinem o piaţă comună de care să beneficieze toţi membrii UE, cei care folosesc moneda euro şi cei care nu o folosesc. Această piaţă comună există în Tratatul european curent şi prim-ministrul nostru a spus clar că nu vom schimba Tratatul dacă interesele tuturor statelor membre UE nu pot fi protejate. Deci, pentru viitor avem măsurile necesare pentru a face faţă crizei din zona euro, dar şi o provocare pentru a ne asigura că piaţa unică este o piaţă puternică şi competitivă faţă de economii emergente precum India, China şi Brazilia", a afirmat Harris.

Potrivit unui comunicat al Consiliului European, ţările din zona euro şi alte şase state din afara blocului monetar, printre care şi România, vor încheia, până în luna martie, un tratat interguvernamental care vizează consolidarea şi intregrarea fiscală puternică la nivelul UE.

Suedia, Cehia şi Ungaria s-au alăturat celorlalte 23 de state care vor semna tratatul de guvernanţă fiscală, singura ţară din UE care nu participă la acord fiind astfel Marea Britanie, potrivit unei variante în lucru a comunicatului de la finalul summit-ului UE de joi şi vineri, citată de Reuters.

Decizia pare să izoleze şi mai evident Marea Britanie, care şi-a folosit joi dreptul de veto pentru a bloca modificarea Tratatului UE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici