Analişti: Moody’s va retrograda în curând ratingul Spaniei la nivelul "junk"

Ratingul Spaniei va fi retrogradat în curând la nivelul "junk", nerecomandat investiţiilor, potrivit analiştilor şi investitorilor, în timp ce costul asigurării pentru default (CDS) al celor mai mari bănci şi companii se apropie de un nivel record.

262 afișări
Imaginea articolului Analişti: Moody’s va retrograda în curând ratingul Spaniei la nivelul "junk"

Analişti: Moody’s va retrograda în curând ratingul Spaniei la nivelul "junk" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

CDS-urile Banco Santander, cea mai mare bancă din Spania, au urcat cu 23% în acest trimestru, la 4,54%, şi se apropie de recordul de 4,74% atins în noiembrie.

În cazul BBVA, CDS-urile au crescut cu 26%, la 4,77%, aproape de un maxim de 5,16% înregistrat în luna mai, iat cele ale Telefonica au urcat la un record de 5,4%.

Moody’s a retrogradat luni ratingurile a 28 de bănci spaniole, între care cel al Banco Santander cu două trepte, iar cel al BBVA cu trei trepte, la o săptămână după ce a revizuit în sens negativ calificativul Spaniei la "Baa3", ultima treaptă din categoria recomandată investiţiilor.

"Lucrurile nu s-au încheiat, dacă Moody’s va retrograda din nou ratingul suveran în săptămânile următoare, aşa cum anticipăm. Reducerea cu o treaptă a ratingului la nivelul Ba1 va duce tot sistemul bancar al ţării în categoria junk, posibil cu excepţia Santander", a declarat Suki Mann, analist la Societe Generale în Londra, informează Bloomberg.

Obligaţiunile băncilor spaniole au avut în această lună cele mai slabe performanţe în rândul companiilor financiare europene, cu un declin mediu de 0,75%, potrivit unui indice calculat de Bank of America Merrill Lynch.

Conform Bank of America Merrill Lynch, spread-ul obligaţiunilor băncilor spaniole faţă de obligaţiunile germane de referinţă a crescut la 6,48 puncte procentuale, de la 4,33 puncte procentuale la sfârşitul lui martie.

Retrogradarea ratingului Spaniei reflectă bonitatea redusă a guvernului, care îi limitează capacitatea de a susţine băncile, ca şi aşteptările Moody’s de creştere a creditelor neperformante din portofoliile acestora.

"Suspectăm că şi statul spaniol va avea nevoie de un program de salvare, nu doar băncile", a declarat Olly Burrows, analist la Rabobank International în Londra.

Spania a transmis luni solicitarea oficială de ajutor financiar extern pentru recapitalizarea sistemului bancar, grav afectat de prăbuşirea pieţei imobiliare, de recesiune şi de criza de încredere de pe pieţele europene.

Primele concluzii ale negocierilor privind detaliile şi aspectele tehnice ale acordului cu Spania ar putea fi dezvăluite la următoarea şedinţă a miniştrilor Finanţelor din zona euro, programată pentru data de 9 iulie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici