Angajaţii Complexului Energetic Hunedoara îşi vor primi salariile

Angajaţii Complexului Energetic Hunedoara (CEH) îşi vor primi, zilele următoare, salariile, după ce conducerea societăţii a obţinut în instanţă suspendarea executărilor silite cerute de creditorii societăţii până la rejudecare cererii de intrare în insolvenţă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

1011 afișări
Imaginea articolului Angajaţii Complexului Energetic Hunedoara îşi vor primi salariile

Angajaţii Complexului Energetic Hunedoara îşi vor primi salariile (Imagine: Viorel Dulau/ Arhiva Mediafax Foto)

Complexul Energetic Hunedoara a obţinut, luni, în instanţă, suspendarea cererilor de executare silită solicitate de mai mulţi creditori până la rejudecarea unei noi cereri de intrare în insolvenţă a structurii energetice hunedorene.

Solicitarea CEH a fost făcută pentru a putea fi plătite salariile angajaţilor.

”Am obţinut în instanţă o suspendare a executării conturilor până la rejudecarea cererii de intrare în insolvenţă, pentru a putea achita salariile angajaţilor. Mai avem nevoie de acceptul celor de la CEC (unitate bancară la care societatea hunedoreană are contractat un credit-n.r.)”, au declarat, luni, pentru MEDIAFAX, surse din cadrul Complexului Energetic Hunedoara.

Angajaţii CEH ar fi trebuit să primească salariile pe carduri încă din data de 15 mai, însă din cauza popririlor existente pe conturile societăţii nu au putut fi efectuate plăţile.

Pentru plata salariilor, chenzinei a II-a, conducerea CEH are nevoie de circa 11 milioane de lei, în timp ce popririle pe conturile companiei însumează peste 20 milioane de lei.

Suspendarea executării conturilor Compexului Energetic Hunedoara rămâne în vigoare până când Tribunalul Hunedoara va rejudeca cererea de intrare în insolvenţă.

Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului este una dintre firmele care a blocat conturile CEH, pentru o datorie de 6,5 milioane de lei. Conturile CEH mai sunt blocate de ENEL- pentru 6 milioane de lei, CFR Marfă- 7,6 milioane de lei pentru serviciile prestate la Mintia şi 2,2 milioane de lei pentru serviciile prestate la Termocentrala Paroşeni-, Administraţia Mediului pentru o datorie de 330 mii lei şi Primăria Veţel pentru 149 mii lei.

În ultima săptămână, alte şase societăţi care au contracte cu Complexul Energetic Hunedoara au obţinut, la Judecătoria Petroşani, decizii de executare silită a structurii energetice.

La finele lunii decembrie a anului 2015, Consiliul de Administraţie al Complexului Energetic Hunedoara a aprobat cererea de intrare în insolvenţă a companiei. Pe 7 ianuarie, Tribunalul Hunedoara a admis cererea de insolvenţă formulată de Complexul Energetic Hunedoara, cerere ce a fost conexată în dosarul în care mai mulţi creditori au cerut acelaşi lucru, declararea insolvenţei societăţii hunedorene.

Instanţa de la Tribunalul Hunedoara a numit administrator judiciar Casa de Insolvenţă GMC Craiova, propusă de creditorul Upsorm Industry, deşi acţionarul unic al complexului, statul român, a cerut ca societatea să fie administrată de Euro Insol.

Decizia Tribunalului Hunedoara a fost atacată cu apel atât de Complexul Energetic Hunedoara şi o serie dintre creditori care au contestat numirea administratorului judiciar, cât şi de Sindicatul "Noroc Bun" (structură nereprezentativă la nivelul societăţii-n.r.) şi Gerom International (firmă controlată de fostul prefect de Hunedoara Aurelian Serafinceanu) care au contestat intrarea societăţii în insolvenţă.

Sentinţa apelului a fost pronunţată abia la începutul lunii mai. Atunci, Curtea de Apel Alba Iulia a admis apelurile formulate de Sindicatul "Noroc Bun" şi Gerom, anulând sentinţa pronunţată de Tribunalul Hunedoara şi dispunând rejudecarea cererii de intrare în insolvenţă.

După sentinţa pronunţată de Curtea de Apel Alba Iulia în urma căreia Complexul Energetic Hunedoara a ieşit din insolvenţă, acţionarul unic al companiei, statul român, l-a numit pe fostul administrator special - Dan Agrişan, în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie, for ce a fost reactivat după ieşirea din insolvenţă şi a cărei componenţă a fost schimbată. Consiliul de Administraţie este cel care va decide care din măsurile luate pe perioada insolvenţei îşi vor menţine valabilitatea.

Complexul Energetic Hunedoara a fost format la 1 noiembrie 2012 prin fuziunea Termocentralelor Mintia şi Paroşeni. În vara anului 2013 au intrat în structura companiei şi minele din Valea Jiului considerate viabile – Lonea, Livezeni, Vulcan şi Lupeni.

Pe parcursul celor circa aproape patru ani de funcţionare, Complexul Energetic Hunedoara a acumulat datorii de peste 1,5 miliarde de lei, atât la furnizori, cât şi către stat, insolvenţa reprezentând o măsură de protejare a societăţii energetice hunedorene.

Recent, Ministerul Energiei anunţa că alte două mine viabile ce fac parte din CEH vor fi închise, fiind vorba de unităţile miniere de la Lonea şi Lupeni, urmând a fi menţinute doar două grupuri energetice, grupul de la Termocentrala Paroşeni şi un grup de la Termocentrala Mintia.

La Complexul Energetic Hunedoara lucrează peste 6.000 de angajaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici