Video Aproape 1.000 de angajaţi Tarom sunt de azi în şomaj tehnic. Ce salarii au ajuns să primească piloţii

  • 1.000 de angajaţi Tarom intră de astăzi în şomaj tehnic
  • Piloţii au ajuns de la salarii de câteva mii de euro la mai puţin de 500 de euro pe lună
  • Ceilalţi 800 de angajaţi au salariile reduse cu 20%
21034 afișări

Începând de astăzi, aproximativ 1000 de angajaţi Tarom intră în şomaj tehnic, iar ceilalţi 800 care vor continua să lucreze, vor avea salariile reduse cu 20%. Managementul a decis acordarea a 75% din salariul mediu pe economie pentru personalul trimis în şomaj tehnic. De la salarii de câteva mii de euro, piloţii Tarom au ajuns să primească sub 500 de euro pe lună.

„Inevitabil odată cu oprirea zborurilor s-a terminat cu diurna, deci veniturile s-au redus cam la jumătate pentru ambele categorii, şi pentru piloţi şi pentru însoţitori. Şomajul tehnic este plafonat la 75% din salariul mediu pe economie, asta înseamnă undeva la 2000 de lei. Deci pentru piloţi ar fi o reducere de pe undeva pe la 75-80%, iar la însoţitori pe undeva pe la 50%”, a declarat Andrei Rusu, pilot şi lider de sindicat Tarom.

Piloţii au făcut cereri pentru a primi zilele de concediu restante. Criza le-a şters şi aceste drepturi.

„Deci în momentul ăsta, oamenii riscă acuma ca aceste zile restante din anii trecuţi în 2021, dacă mai rezistă compania şi mai au unde să zboare, să fie şterse”, a mai adăugat acesta. 

Tarom are la acest moment aproximativ 200 de piloţi, 300 de însoţitori de zbor şi 400 de oameni în personalul tehnic. 22% din personalul direcţiei de zbor va rămâne activ.

Angajaţilor Tarom care nu vor intra în şomaj tehnic li se vor reduce salariile cu 20% începând de mâine. Compania are în total aproximativ 1.800 de anagajaţi. Perioada şomajului tehnic ar trebui să dureze până la ridicarea stării de urgenţă.

Guvernul a aprobat acordarea unui ajutor de stat pentru Blue Air şi Tarom, însă aşteaptă aprobarea Comisiei Europene. Cele două companii aeriene româneşti au cerut un credit de salvare în valoare de 130 de milioane de euro.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici