Autorităţile din Austria şi Volksbanken dezmint că banca ar avea probleme severe

Banca centrală a Austriei şi grupul Österreichische Volksbanken, compania-mamă a Volksbank, au dezminţit marţi că banca comercială ar avea probleme severe şi s-ar afla sub supraveghere în vederea naţionalizării, informaţii vehiculate marţi dimineaţă în presa austriacă.

33 afișări
Imaginea articolului Autorităţile din Austria şi Volksbanken dezmint că banca ar avea probleme severe

Autorităţile din Austria şi Volksbanken dezmint că banca ar avea probleme severe

Ziarul Die Presse a arătat, într-o ştire care nu preciza sursele informaţiilor, că banca centrală şi autoritatea de reglementare a pieţei financiare din Austria au pus Volksbanken "pe lista de supraveghere" şi au cerut instituţiei de credit să găsească o nouă strategie.

Autorităţile de la Viena consideră că Österreichische Volksbanken, a patra mare bancă din Austria, este "relevantă sistemic", scrie Die Presse fără a preciza sursa informaţiilor.

În plus, potrivit Die Presse, agenţia guvernamentală care administrează infuziile de capital derulate de Austria în sectorul bancar a transmis o scrisoare ministrului Finanţelor, Josef Proell, în care se spune că Volksbanken prezintă "simptome îngrijorătoare".

Agenţia recomandă, în scrisoare, ca Volksbanken să găsească un partener strategic "care ar putea totodată să preia rolul de investitor financiar".

Austria a naţionalizat luni banca Hypo Group Alpe Adria, pentru a evita falimentul acesteia, care ar fi afectat sever încrederea în sistemul bancar est-european. Iniţiativa a necesitat intervenţii din partea preşedinţilor Băncii Centrale Europene şi Bundesbank - banca centrală a Germaniei.

Un purtător de cuvânt al Österreichische Volksbanken a dezminţit ulterior informaţiile prezentate de Die Presse, afirmând că "nu a auzit niciodată de o astfel de listă de supraveghere" şi că "banca nu anticipează niciun risc de a fi naţionalizată".

"Evident, toate băncile mari sunt supravegheate atent", a arătat el, făcând referire la testele de stres derulate recent de banca centrală a Austriei.

Banca centrală a Austriei a arătat, în jurul prânzului, că Österreichische Volksbanken a îndeplinit cerinţele de adecvare a capitalului impuse de legislaţie chiar şi într-un test de stres bazat pe un scenariu foarte dificil, iar situaţia în care se regăseşte această bancă nu este sub nicio formă comparabilă cu cea a Hypo Group Alpe Adria.

"Capitalul de rang întâi este solid. În testele noastre de stres, Volksbanken nu a căzut sub cerinţele legale de adecvare a capitalului chiar şi în cele mai dificile scenarii", a declarat purtătorul de cuvânt al băncii centrale, Oliver Huber.

Österreichische Volksbanken a înregistrat o pierdere înainte de taxe de 468 milioane euro în trimestrul al treilea şi a anunţat că trimestrul al patrulea va fi afectat de asemenea de deprecierea activelor şi de provizioane semnificative alocate pentru acoperirea creditelor neperformante.

Volksbanken vrea să obţină anul viitor o majorare de capital de 400 milioane euro de la acţionari, printre care se numără mai multe bănci cooperative din Austria, dar şi DZ Bank din Germania şi grupul austriac Raiffeisen Zentralbank.

Österreichische Volksbanken este prezentă în România prin Volksbank, care a obţinut în primele nouă luni un profit de peste 41 milioane euro. Activele totalizau la finele lunii septembrie 5,4 miliarde euro, iar instituţia de credit anticipează că va raporta pentru acest an un câştig de 45-48 milioane de euro.

Volksbanken se numără printre grupurile-mamă ale primelor nouă bănci cu capital străin din România, care au semnat acorduri scrise şi scrisori bilaterale de angajament prin care şi-au asumat, faţă de Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, să-şi menţină expunerea pe piaţa românească şi să capitalizeze adecvat subsidiarele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici