Barack Obama vrea sa priveze Rusia de anumite beneficii comerciale

Preşedintele american Barack Obama vrea să anuleze anumite avantaje de care beneficiază Rusia în relaţiile sale cu Statele Unite, o decizie simbolică, care "nu are legătură directă" cu situaţia din Ucraina, a asigurat miercuri Casa Albă.

467 afișări
Imaginea articolului Barack Obama vrea sa priveze Rusia de anumite beneficii comerciale

Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un mesaj către Congresul american, Obama şi-a anunţat intenţia de a retrage Rusia de pe lista statelor care beneficiază de un regim vamal preferenţial, destinat ţărilor în curs de dezvoltare.

Casa Albă a justificat această decizie prin faptul că Rusia a trecut în categoria statelor cu venituri mari, potrivit unui clasament al Băncii Mondiale.

"Rusia a înregistrat suficiente progrese din punct de vedere economic, pentru a nu mai merita un regim preferenţial acordat statelor mai puţin dezvoltate", a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului american, Jay Carney.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Consiliului american al Securităţii Naţionale, Caitlin Hayden, întrebată dacă decizia a fost influenţată de criza din Ucraina, a declarat că aceste elemente "nu au o legătură directă".

"Acţiunile Rusiei în Ucraina nu au o legătură directă cu decizia preşedintelui", a afirmat Hayden, în contextul în care Moscova este acuzată de Washington că destabilizează situaţia din această ţară.

În 2012, Rusia a exportat în Statele Unite produse în valoare totală de 29 de miliarde de dolari dintre care 544 de milioane au beneficiat de o taxa vamală privelegiată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici