BNR: Contracţia economiei este mai gravă decât în alte ţări

Contracţia economiei este mai problematică în România decât în alte ţări, din cauza nivelului mic al PIB/locuitor, iar riscul ca reducerea activităţii economiei să conducă la dezinvestiţii şi creşterea şomajului periclitează şi mai mult procesul de reducere a decalajelor faţă de UE, potrivit BNR.

32 afișări
Imaginea articolului BNR: Contracţia economiei este mai gravă decât în alte ţări

BNR: Contracţia economiei este mai gravă decât în alte ţări

"Economia românească s-a diminuat în primul trimestru al anului curent cu 6,2% faţă de perioada corespunzătoare a anului 2008, peste valoarea din zona euro (-4,6%). Această încetinire este mai problematică decât în cazul altor ţări, datorită nivelului mic al PIB/locuitor din România. Riscul este ca, în circumstanţele crizei actuale, reducerea activităţii economice să conducă la dezinvestiţii şi majorarea importantă a şomajului, ceea ce periclitează procesul de convergenţă reală pe termen mediu şi lung. În acest context, atragerea fondurilor europene şi efectuarea de importante investiţii publice devin esenţiale pentru România", se arată în rapotrul anual de stabilitate financiară, elaborat de BNR.

Totodată, BNR atrage atenţia că, potrivit previziunilor recente, economiile care au crescut consistent în trecut s-ar putea să sufere o ajustare mai mare în următorii ani, iar un asemenea risc trebuie luat în calcul.

"Gradul de deschidere a economiei şi integrarea comercială cu UE sunt alţi doi factori importanţi în procesul convergenţei reale şi al fructificării potenţialului de creştere economică. România se află în urma celor mai multe ţări. Pe termen scurt, în contextul crizei actuale, situaţia ar putea constitui un avantaj, pentru că efectele negative din UE nu s-ar translata cu aceeaşi intensitate şi în economia naţională", se mai precizează în raport.

Economia României a crescut cu 7,1% anul trecut, însă, în primul trimestru al acestui an, PIB-ul s-a contractat cu 6,2% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

"Situaţia s-a manifestat relativ asemănător în toată Europa Centrală şi de Est. Riscul este ca ţările care au avut un ritm rapid de recuperare a decalajelor faţă de zona euro în ultimii ani să înregistreze scăderi de amploare, peste media regiunii şi a zonei euro, care să diminueze o parte importantă din câştigurile privind convergenţa reală", se precizează în raport.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici