Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de modificare a legilor energiei, gazelor naturale, petrolului. Liberalizarea preţului la gaze, amânată doi ani

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de modificare a legilor energiei, gazelor naturale, petrolului, ministrul Răzvan Nicolescu arătând că este amânat cu cel puţin doi ani, din 2018 până în 2021, calendarul de liberalizare a preţului la gazele naturale pentru populaţie.

147 afișări
Imaginea articolului Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de modificare a legilor energiei, gazelor naturale, petrolului. Liberalizarea preţului la gaze, amânată doi ani

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de modificare a legilor energiei, gazelor naturale, petrolului. Liberalizarea preţului la gaze, amânată doi ani

Au fost înregistrate 241 voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi 95 de abţineri.

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a spus că acest proiect vizează transpunerea Directivelor europene pentru evitarea aplicării unor amenzi de către Curtea Europeană de Justiţie şi vizează operatorii de transport energie electrică şi de gaz natural, Transelectrica şi Transgaz, la care s-au introdus şi amendamente privind drepturile consumatorilor.

"Cel mai important dintre aceste amendamente este corectarea unei greşeli făcute în 2012, când s-a negociat acel calendar de eliminare a preţurilor reglementate pentru populaţie şi s-a stabilit un termen la 31 decembrie 2018, un termen absolut nesustenabil. Amendamentul făcut la comisie pe care Guvernul îl susţine este amânarea cu cel puţin doi ani şi jumătate pentru polulaţie, amânare absolut necesară, amânare fără de care preţurile la gaz, dacă s-ar aplica calendarul negociat de Guvernul Boc în 2012, ar genera o creştere de 40% în următorii doi ani", a afirmat Nicolescu.

Preşedintele Comisiei de industrii, Iulian Iancu, a precizat că acest proiect prevede şi obligativitatea publicării tuturor costurilor, care vor putea fi analizate de toţi consumatorii din România, introducerea punctului unic de contact pentru consumatorul casnic, pentru soluţionarea în timp optim a sesizărilor, contestaţiilor, reclamaţiilor.

Prin acest proiect, transportul şi distribuţia de energie şi de gaze naturale sunt declarate de interes naţional, respectiv, interes general.

Iancu a mai arătat că a fost preluată şi directiva europeană privind gazul natural comprimat, şi anume ca toate mijloacele de transport să aibă obligativitatea ca până în 2020 să aibă 20% din combustibil gaz natural comprimat. O altă prevedere este că operatorii de distribuţie nu mai au acces în casele consumatorilor decât în cazurile de siguranţă, de pericol de explozie.

"Cea mai importantă măsură este prorogarea termenului şi extinderea calendarului şi menţinerea coşului pentru gazele naturale până în 2021", a mai spus Iancu.

Deputatul PDL Lucian Bode a anunţat că democrat-liberalii nu au votat acest proiect. El a spus că este ingrijorat de "fundătura pe care o are acest sector" şi că aceste modificări nu au fost supuse consultării publice, precizând că în 2012, când s-a negociat calendarul liberalizării preţului gazelor naturale, era Guvernul Ponta.

El a spus că amânarea calendarului liberalizării se poate face doar prin adoptarea unei Hotărâri de Guvern şi prin modificarea legii energiei, "nu prin modificări adoptate pe sub masă".

Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici