Crearea companiilor energetice ar relansa economia

Înfiinţarea celor două companii energetice naţionale, proces aflat în faza finală, ar putea redresa economia românească şi ar da consumatorilor şansa de a plăti preţul "corect" la electricitate, potrivit declaraţiilor oficialilor din sistem şi din Ministerul Economiei.

283 afișări
Imaginea articolului Crearea companiilor energetice ar relansa economia

Crearea companiilor energetice ar relansa economia (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

"Restructurarea este la punctul zero, de declanşare în linie dreaptă", a declarat, marţi, secretarul de stat în Ministerul Economiei Tudor Şerban într-o conferinţă de presă pe tema strategiei energetice.

Guvernul are în vedere restructurarea sectorului producţiei de electricitate prin crearea a două companii naţionale care să înglobeze mai multe active ale tuturor companiilor de profil. În cadrul acestei restructurări, autorităţile au în vedere şi stimularea companiilor private de a se implica în producţia de energie.

Din prima companie energetică naţională vor face parte cele trei complexuri energetice din Oltenia, respectiv Turceni, Rovinari şi Craiova, reactoarele nucleare 1 şi 2 de la Cernavodă, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, jumătate din distribuitorul şi furnizorul de energie Electrica şi două hidrocentrale ale Hidroelectrica, Vâlcea şi Slatina.

A doua companie energetică naţională va cuprinde ELCEN Bucureşti, termocentralele Deva şi Paroşeni, Compania Naţională a Huilei, cealaltă jumătate a Electrica, hidrocentralele Porţile de Fier, precum şi hidrocentralele Caransebeş, Haţeg, Argeş, Cluj, Bistriţa, Sibiu, Sebeş, Buzău şi Târgu Jiu.

Totodată, din a doua companie energetică naţională va face parte şi termocentrala de la Iernut, pe care Romgaz o va prelua de la Termoelectrica, în contul unor datorii.

"România se poate relansa economic prin crearea celor două companii şi aceasta este şansa unui preţ corect al energiei electrice", a adăugat Constantin Bălăşoiu, directorul general al Complexului Energetic Craiova, prezent la eveniment.

Potrivit lui Bălăşoiu, dacă grupurile energetice existente, în majoritate depăşite şi ineficiente, nu vor fi înlocuite în următorii ani cu unele noi, dependenţa României de resursele energetice şi de accesul la energie din afara ţării va creşte.

"Crearea acestor două companii este strict obligatorie, acesta este ultimul tren pentru producătorii de energie, iar neînfiinţarea lor va avea consecinţe grave pe termen scurt", a mai spus Bălăşoiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici