Croitoru:Vom adera la euro cu un salariu mai mare decât în prezent doar pe creşterea productivităţii

Salariul mediu pe care îl vor avea românii la momentul adoptării monedei euro poate fi mai mare decât nivelul actual doar cu cât va creşte productivitatea în următorii cinci ani, a declarat Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.

18 afișări
Imaginea articolului Croitoru:Vom adera la euro cu un salariu mai mare decât în prezent doar pe creşterea productivităţii

Croitoru:Vom adera la euro cu un salariu mai mare decât în prezent doar pe creşterea productivităţii (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

"Salariul mediu de acum înmulţit cu creşterea productivităţii muncii de până în 2015. Nu mai mult de atât", a spus Croitoru, întrebat la emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică de Pro TV, ce salarii vor avea românii la intrarea în zona euro.

El a exclus posibilitatea aderării la euro cu salarii mai mici decât în prezent, sugerând implicit că România nu va intra în zona euro dacă nu va creşte productivitatea în următorii ani.

Cele mai recente date ale INS arată, pentru februarie, un câştig salarial mediu net de 1.411 lei.

"Clasa politică trebuie să înţeleagă că obiectivul nostru este să intrăm în euro în 2015", a spus Croitoru.

El şi-a exprimat optimismul că România va duce la bun sfârşit acordul cu FMI şi va reuşi să-şi atingă obiectivul de aderare la moneda euro, având în vedere că istoric "cu chiu cu vai" a intrat în NATO şi UE.

Pe de altă parte, el spune că de 20 de ani România nu a avut "proprietatea acordului cu FMI".

"Numai un acord s-a finalizat, cel din perioada guvernului Năstase, şi ăla împinşi de la spate", a spus Croitoru.

El a explicat astfel condiţiile în care preşedintele Traian Băsescu a afirmat la sfârşitul lunii martie, cu ocazia vizitei directorului general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, la Bucureşti, că România doreşte o relaţie pe termen lung cu Fondul.

Pe de altă parte, el a enumerat aspectele pozitive dar şi pe cele negative ale intrării în zona euro, considerând ca principale avantaje facilitarea schimburilor comerciale şi eliminarea riscului valutar, inclusiv din activitatea de creditare.

"În mod cert într-un orizont de 2-3-4 ani de la aderare creditele vor fi mai ieftine", a spus Croitoru.

Din perspectiva dezavantajelor, el a arătat că un şoc extern ca actuala criză financiară se difuzează în economia românească pe patru canale - curs de schimb, ratele dobânzilor, piaţa muncii şi piaţa bunurilor, iar după adoptarea euro vor rămâne doar ultimele două canale, întrucât politica monetară şi cea de curs vor fi preluate de Banca Centrală Europeană.

"Un şoc ca cel de acum s-ar fi reflectat într-un şomaj mult mai mare (dacă România era în zona euro)", a mai spus el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici