Cursul BNR a urcat la 3,7028 lei/euro

Banca Naţională a României (BNR) a publicat, luni, o rată de referinţă de 3,7028 lei pentru moneda europeană, atingând maximul ultimilor şase luni, ca urmare a cumpărărilor de valută ale investitorilor străini.

12 afișări
Imaginea articolului Cursul BNR a urcat la 3,7028 lei/euro

Cursul BNR a urcat la 3,7028 lei/euro (Imagine: Mediafax Foto)

Cea mai recentă dată când BNR a cotat moneda europeană la un nivel mai sus a fost la 4 aprilie 2008, rata de referinţă plasându-se la 3,7145 lei/euro. Comparativ cu nivelul de vineri, de 3,6828 lei/euro, referinţa afişată luni a urcat cu doi bani.

Moneda naţională s-a depreciat şi în raport cu dolarul american, cursul de referinţă anunţat de BNR urcând cu 5,76 bani, la 2,5830 lei/dolar, faţă de 2,5254 unităţi la sfârşitul săptămânii trecute.

Primele operaţiuni pe piaţa locală au fost operate la 3,6880-3,6920 lei/euro, în creştere faţă de nivelul de vineri, de 3,6855 - 3,6875 lei/euro.

Rata de schimb a continuat să crească, în ton cu declinul din regiune, iar la ora 10:30 un euro era tranzacţionat pentru 3,6950-3,6970 lei.

"Se pare însă că pragul de 3,7 lei/euro nu a fost foarte rezistent şi tot mai mulţi străini vor continua să îşi deschidă poziţii în sensul deprecierii leului. Dacă banca centrală nu va interveni pentru susţinerea leului este posibil să asistăm la o creştere a cursului mult peste acest nivel. Pierderile valutelor emergente în raport cu euro sunt mai moderate faţă de cele înregistrate de leu", a declarat dealerul unei bănci.

În jurul orei 13:10, tranzacţiile se realizau în jurul nivelului de 3,7 lei/euro.

Ratele la dobânzile de referinţă afişate, luni, de băncile comerciale se situau la 11,16-11,16% pentru sumele atrase pe o zi şi la 11,76-12,26% pentru depozitele la o săptămână.

Euro s-a depreciat luni cu aproape 2% faţă de dolar, întrucât criza financiară internaţională s-a extins în afara SUA.

Între timp, grupul spaniol Santander a încheiat un acord pentru preluarea depozitelor de retail şi a reţelei de sucursale a Bradford & Bingley (B&B), pentru 400 milioane lire (504,9 milioane euro), iar guvernul Marii Britanii a naţionalizat restul activelor deţinute de banca britanică.

Informaţiile au afectat evoluţia euro şi valutelor emergente faţă de dolar, ceea ce confirmă optimismului investitorilor că planul guvenului SUA de susţinere a sistemului financiar va fi aprobat în curând.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici