Deprecierea euro ajută exportatorii europeni

Deprecierea monedei euro, din cauza temerilor privind problemele bugetare ale Greciei, are şi un efect pozitiv pentru statele membre, prin sprijinirea exporturilor ţărilor europene.

18 afișări
Imaginea articolului Deprecierea euro ajută exportatorii europeni

Deprecierea euro ajută exportatorii europeni (Imagine: Mediafax Foto)

Euro a înregistrat, luni, o creştere uşoară şi s-a stabilizat faţă de moneda americană sub 1,37 dolari, după ce a scăzut, vineri, la 1,3586 dolari, minimul ultimelor opt luni.

Declinul euro reflectă îndoielile privind situaţia bugetară a Greciei, Portugualiei sau Spaniei, şi capacitatea acestora de a finanţa deficitele uriaşe înregistrate. Investitorii se tem că problemele acestor ţări s-ar putea extinde la întreaga zonă euro.

Din cauza acţiunilor unor fonduri speculative, investitorii preferă, în ultima perioadă, plasamentele în dolari, considerate mai sigure.

Deprecierea euro are, însă, şi efecte pozitive pentru europeni, care au criticat adesea dezavantajul unei monede puternice pentru exporturi, necesare pentru recuperare economică.

"Ne-am plâns mereu că dolarul nu este suficient de puternic. (...) Este clar o îmbunătăţire", a declarat ministrul de Finanţe francez, Christine Lagarde, după o întâlnire a statelor membre ale G7 la sfârşitul săptămânii trecute în Canada.

Angajatorii europeni estimau că euro ajunsese la "un nivel dureros pentru companiile europene" când se situa peste pragul de 1,4 dolari. Moneda europeană a urcat peste 1,6 dolari în vara anului 2008 şi a avut o cotaţie ridicată şi pe parcursul anului 2009.

Din aceste motive europenii au cerut în ultimele luni Statelor Unite să permită aprecierea dolarului.

Dolarul mai slab serveşte interesele economiei americane sprijinind exporturile, care devin astfel mai ieftine, însă are un impact negativ pentru zona euro, îngreunând livrările la extern şi recuperarea economică.

Beneficiile deprecierii euro ar fi, însă, uşor uitate dacă temerile investitorilor privind situaţia Greciei s-ar extinde la întreaga zonă euro, explicând intervenţiile liderilor europeni pentru calmarea pieţelor financiare.

La întrunirea G7, miniştrii europeni au afirmat că Europa poate rezolva problemele bugetare fără sprijin extern.

Totuşi, "participanţii la piaţă care aşteptau semne privind o intervenţie pentru salvarea Greciei au fost dezamăgiţi, consideră un analist al Commerzbank, care estimează că "aprecierea euro nu se va relua în viitorul apropiat".

Miniştrii prezenţi la reuniunea G7 "au eşuat să adopte măsuri concrete pentru a rezvolva problema datoriilor din Europa", a declarat analistul CMC Markets Michael Hewson.

Pieţele financiare aşteaptă, încă, un mesaj clar, în timp ce ideea de sprijin financiar pentru Grecia, prin împrumuturi bilaterale sau de la Fondul Monetar Internaţional, câştigă teren în fiecare zi.

Liderii europeni se vor întâlni joi la Bruxelles pentru a discuta criza economică şi reluarea creşterii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici