Euro coboară sub pragul de 3,6 ron

Moneda naţională s-a apreciat şi în şedinţa interbancară de miercuri în raport cu euro, iar cursul a închis aproape de 3,56 lei/euro, sub presiunea ordinelor masive de vânzare de valută ale investitorilor străini şi a dobânzilor ridicate din piaţa monetară.

10 afișări
Imaginea articolului Euro coboară sub pragul de 3,6 ron

Euro coboară sub pragul de 3,6 ron (Imagine: Mediafax Foto)

Şedinţa a fost caracterizată de o volatilitate ridicată, cotaţiile oscilând într-un interval de circa zece bani, între un maxim de 3,65 lei/euro şi un minim de 3,55 lei/euro.

Ultimele tranzacţii ale zilei au fost perfectate la 3,5550 - 3,5600 lei/euro, cu peste opt bani sub nivelul de la finele şedinţei anterioare, de 3,6370-3,6390 lei/euro.

Primele tranzacţii au fost realizate la 3,6400 - 3,6420 lei/euro, iar în prima parte a şedinţei rata de schimb a continuat să crească şi a atins un maxim de 3,65 lei/euro, pentru ca apoi paritatea să coboare la 3,6320 - 3,6350 lei/euro.

Cu puţin înainte ca BNR să afişeze cursul de referinţă, ordinele de vânzare de valută ale străinilor au coborât cotaţiile până la 3,5880 lei/euro. Banca centrală a anunţat o rată de referinţă de 3,5909 lei/euro, în scădere cu 2,98 bani.

La jumătatea şedinţei, jucătorii locali nu mai realizau operaţiuni pe piaţa monetară ca urmare a dobânzilor foarte mari, însă cererea străinilor pentru moneda naţională continua să fie ridicată, ceea ce a determinat creşterea ratelor la contractele swap până la 500% pe an.

"Pe piaţa monetară băncile nu mai împrumută clienţii străini cu lei, iar pentru operaţiunile locale dobânzile se situează în intervalul 90 - 120%. În aceste condiţii, atunci când nerezidenţii găsesc totuşi să împrumute lei, acceptă să plătească dobânzi de 500%", a afirmat dealerul unei bănci.

Băncile au afişat miercuri dobânzi de referinţă de 18,89 - 57% pentru depozitele cu scadenţa la o zi, de 18,91 - 57% pentru cele cu scadenţa la două zile, în timp ce pentru depozitele plasate sau atrase la o săptămână ratele s-au situat între 15,96% şi 46,19%.

"Chiar dacă pe piaţa monetară randamentele au atins nivele foarte mari, de peste 120%, calculul dobânzii la creditele populaţiei şi firmelor se face în funcţie de ratele de referinţă afişate de cele zece bănci", a adăugat dealerul.

Swap-ul valutar este o tranzacţie în care doi parteneri schimbă anumite sume exprimate în două valute diferite şi le returnează la o dată stabilită, dobânda fiind calculată din diferenţa dintre cursul spot şi cotaţia forward fixată în momentul încheierii contractului.

Pe pieţele internaţionale, euro a scăzut miercuri la minimul ultimilor doi ani faţă de dolar, în contextul în care înrăutăţirea perspectivei economiei mondiale a determinat investitorii să scape de activele riscante în favoarea monedei americane. Moneda europeană  a ajuns la 1,2740 dolari pe unitate, cea mai redusă valoare înregistrată din luna noiembrie 2006.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici