Exportatorii din Elveţia sugerează tot mai insistent adoptarea euro, din cauza aprecierii francului

Elveţia ar putea avea de câştigat dacă adoptă euro, deoarece aprecierea abruptă a francului a afectat puternic exporturile, a declarat preşedintele producătorului elveţian de ceasuri Patek Philippe SA, a cărui părere este susţinută de analiştii financiari, potrivit unei analize Bloomberg.

16 afișări

"Este un coşmar pentru toţi. Trebuie să ne adaptăm. Ceva trebuie să se întâmple", a afirmat Thierry Stern, şeful Patek Philippe, într-un interviu acordat la Basel.

Exporturile Elveţiei au performanţe mai slabe decât cele ale Germaniei, companiile încercând să depăşească obstacolul unei monede care s-a apreciat puternic în ultimele 12 luni faţă de euro şi dolar. Ambele ţări au beneficiat de cererea globală pentru produsele lor, însă evoluţia slabă a euro a ajutat vânzările şi creşterea economică în Germania.

Francul elveţian s-a apreciat cu 11% în ultimele 12 luni faţă de euro, investitorii căutând în Elveţia un refugiu în contextul crizei datoriilor de stat din zona euro.

Evoluţia pieţelor valutare explică de ce analiştii anticipează o creştere economică de 1,95% în acest an în Elveţia, faţă de 2,6% în Germania.

Preşedintele băncii centrale a Elveţiei, Philipp Hildebrand, a declarat recent că avansul francului este unul dintre riscurile importante care ameninţă economia. Exporturile, care generează circa jumătate din Produsul Intern Brut al ţării, au crescut cu 7,1% în trimestrul al patrulea din 2010 faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. În Germania, vânzările la export au urcat cu 15% în aceeaşi perioadă.

"Exportatorii elveţieni ar fi într-o situaţie mult mai bună acum dacă francul nu s-ar fi apreciat atât de mult în ultimii doi ani. Ar avea la fel de mult succes ca cei germani, deoarece sectoarele exporturilor sunt similar poziţionate în cazul ambelor ţări", a declarat Alexander och, economist la UniCredit Group Munchen.

Elveţienii se opun însă adoptării monedei euro, iar în rândul clasei politice numai unul dintre cele cinci partide care formează coaliţia de guvernare susţine ideea deschiderii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Guvernul a fost nevoit să negocieze o serie de tratate bilaterale cu UE după ce electoratul a respins în 1992 o propunere de aderare la Zona Economică Europeană. Aceste acorduri au permis Elveţiei să se bucure de unele avantaje ale statutului de stat membru fără a renunţa la vreun element de suveranitate.

"Nu se pune problema aderării la zona euro în viitorul previzibil. Niciun partid nu ar sugera asta, deoarece ştiu că populaţia vrea să rămână la franc", potrivit lui Georg Lutz, profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Lausanne.

Directorul general al producătorului de ceasuri Swatch, Nick Hayet, a calificat ascensiunea francului drept "catastrofică". Grupul Lonza, furnizor de substanţe chimice pentru industria farmaceutică, a arătat recent că aprecierea francului a redus profitul de anul trecut cu 28 milioane de franci (30 de milioane de dolari), înainte de dobânzi şi impozitare.

Banca centrală a Elveţiei a încercat să limiteze ascensiunea francului timp de 15 luni, până în luna iunie a anului trecut, prin achiziţia de valute străine. Instituţia a încetat însă de la jumătatea anului trecut să încerce să intervină pe piaţă. Un membru al Consiliului Guvernator al băncii a declarat joi că influenţarea cursului de schimb nu poate fi o măsură fezabilă decât temporar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici