Exxon iese din Rusia cu mâinile goale, cu un proiect petrolier reziliat unilateral

Exxon Mobil a anunţat luni că a părăsit complet Rusia după ce preşedintele Vladimir Putin i-a expropriat proprietăţile, în urma a şapte luni de discuţii privind un transfer ordonat al participaţiei sale de 30% într-un proiect petrolier major, scrie Reuters.

4460 afișări
Imaginea articolului Exxon iese din Rusia cu mâinile goale, cu un proiect petrolier reziliat unilateral

Exxon nu a precizat dacă a primit vreo compensaţie pentru activele pe care le evaluase la peste 4 miliarde de dolari. Un purtător de cuvânt al Exxon a refuzat să comenteze dacă firma va continua să conteste confiscarea prin intermediul unui proces de arbitraj internaţional, posibilitate semnalată în luna august.

Plecarea sa ilustrează confruntarea dintre Occident şi Rusia pe tema energiei, după invazia Moscovei în Ucraina la sfârşitul lunii februarie şi ameninţările Moscovei de a folosi arme nucleare împotriva ţării şi a susţinătorilor săi. BP, TotalEnergies, Equinor şi Shell au transferat proprietăţi către parteneri ruşi sau au abandonat operaţiunile.

Compania a declarat că a "ieşit în siguranţă" din Rusia după ce guvernul, la începutul acestei luni, a "reziliat unilateral" interesele sale în proiectul de petrol şi gaze Sahalin-1, cel mai mare proiect al său din această ţară.

Exxon a încercat să renunţe la exploatarea Sahalin-1 încă de la 1 martie, când a anunţat că va renunţa la toate activele sale de peste 4 miliarde de dolari, lăsând deschisă posibilitatea de a vinde Sahalin-1. Compania a declarat că va "coordona îndeaproape" transferul operaţiunii cu partenerii săi - compania rusă Rosneft, compania indiană ONGC Videsh şi compania japoneză SODECO - pentru a se asigura că acesta se va face într-un mod sigur.

În aprilie, Exxon a dezvăluit o depreciere de 3,4 miliarde de dolari pentru ieşirea din Rusia, iar luna aceasta a semnalat o depreciere de 600 de milioane de dolari în trimestrul al treilea pentru active neidentificate. Exxon îşi evaluase participaţiile din Rusia la peste 4 miliarde de dolari.

La 7 octombrie, Putin a confiscat acţiunile Exxon în societatea mixtă de producţie petrolieră şi le-a transferat către o companie controlată de guvern. În august, Putin semnase un prim decret despre care Exxon a spus că a făcut dificilă o ieşire sigură şi ecologică din Sahalin-1. Producătorul american a reacţionat la decretul din august prin emiterea unei "note de divergenţă", un pas legal înainte de arbitraj.

Exxon şi-a redus prezenţa în Rusia din 2014, în urma sancţiunilor impuse Moscovei după ce aceasta a anexat peninsula Crimeea de la Ucraina.

Compania indiană Oil and Natural Gas Corp intenţionează să preia o participaţie în noua entitate rusă care va gestiona proiectul Sahalin-1, în timp ce încearcă să păstreze o cotă de 20% din activ, au declarat trei surse familiare cu această chestiune.

Japonia va decide ce va face în legătură cu proiectul de petrol şi gaze Sahalin-1, în consultare cu partenerii săi, pe măsură ce analizează detaliile unui decret al Moscovei, a declarat săptămâna trecută ministrul Industriei, Yasutoshi Nishimura.

Conform decretului lui Putin din 7 octombrie, partenerii străini ai Sahalin-1 vor avea la dispoziţie o lună după crearea noii companii ruseşti pentru a cere guvernului rus acţiuni în noua entitate.

Luna trecută, Equinor a fost de acord să vândă active ruseşti evaluate la 1 miliard de dolari pentru 1 euro. Vânzarea oficială a permis companiei norvegiene Equinor să renunţe la viitoarele obligaţii şi angajamente de investiţii. Vineri, Danone şi-a vândut, de asemenea, activele, dar a păstrat o participaţie minoritară.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici