Financial Times: Bancherii din Portugalia se tem de "virusul" cipriot

Şefii marilor bănci din Portugalia cer liderilor europeni "să nu se mai joace cu focul" şi să îşi modereze poziţia faţă de periferia zonei euro, pentru că în caz contrar riscă să alarmeze deponenţii.

155 afișări
Imaginea articolului Financial Times: Bancherii din Portugalia se tem de "virusul" cipriot

Financial Times: Bancherii din Portugalia se tem de "virusul" cipriot (Imagine: Shutterstock)

Directorul general al Millennium BCP, Nuno Amado, a vorbit despre "virusul din Cipru", afirmând că dacă cineva ar fi dorit să pună la cale un plan care să afecteze piaţa europeană ar fi fost dificil de gândit ceva mai bun şi că nu poţi să continui să te joci cu focul", relatează Financial Times.

Şeful Banco Espirito Santo (BES), Ricardo Espírito Santo Salgado, a spus la rândul său că liderii trebuie să îşi modereze limbajul, pentru că "situaţia ar putea fi foarte gravă".

Comentariile lor au venit după ce autorităţile cipriote au impus pierderi deponenţilor de la cele mai mari bănci din ţară, în cazul deţinerilor de peste 100.000 de euro, pentru a putea primi un împrumut de 10 miliarde de euro din partea zonei euro şi a FMI.

Bancherii portughezi au arătat că în urma acordului din Cipru, de la sfârşitul lunii martie, clienţii lor au fost neliniştiţi timp de mai multe zile.

"A fost o mare îngrijorare", a spus Amados.

Un număr mare de clienţi ai BES şi ai Banco BPI, a treia mare bancă din Portugalia, s-au grăbit în perioada respectivă să îşi mute banii din conturile de depozite în cutii de valori.

"Majoritatea clienţilor din Portugalia nu au încredere în garantarea depozitelor şi nu au mijloacele de a deschide conturi în străinătate. În schimb, optează pentru cutii de valori", a arătat o sursă apropiată BPI.

BCP şi BPI au primit fonduri de stat, sub forma unor obligaţiuni convertibile, după ce Portugalia a primit în 2011 un împrumut din partea Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene şi Fondului Monetar Internaţional.

Întreg sistemul bancar portughez este supus presiunilor exercitate de contracţia economică, creşterea şomajului şi a creditelor neperformante, unii analişti anticipând că băncile vor avea nevoie de asistenţă guvernamentală suplimentară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici