Gazprom mizează pe Turcia în locul Ucrainei ca ţară de tranzit pentru livrările de gaz spre Europa

Rolul Ucrainei de ţară de tranzit pentru livrările de gaz "va fi redus la zero" spre beneficiul Turciei, a afirmat sâmbătă preşedintele gigantului rus Gazprom, Aleksei Miller, în contextul în care Rusia a anunţat luni că renunţă la proiectul gazoductului South Stream.

257 afișări
Imaginea articolului Gazprom mizează pe Turcia în locul Ucrainei ca ţară de tranzit pentru livrările de gaz spre Europa

Gazprom mizează pe Turcia în locul Ucrainei ca ţară de tranzit pentru livrările de gaz spre Europa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Rolul Ucrainei ca ţară de tranzit va fi redus la zero. Livrările de gaz în Europa se vor face prin intermediul unor itinerarii alternative", a dezvăluit el într-un interviu pentru postul de televiziune Rossiia 24.

"Am luat pur şi simplu o decizie finală privind stabilirea de itinerarii alternative" pentru gazoducte, a explicat el.

În locul Ucrainei, Rusia mizează pe Turcia, "noul (său) partener strategic în sectorul gazului", a precizat Milller.

"Turcia va deveni o mare ţară de tranzit: peste 50 de miliarde de centimetri cubi de gaz vor tranzita teritoriul său", a subliniat preşedintele Gazprom, evocând construcţia unui gazoduct care va pleca din Turcia şi va traversa Marea Neagră.

Luni, la Ankara, preşedintele Vladimir Putin a anunţat că Moscova renunţă la proiectul gazoductului ruso-italian, care implica şapte state membre şi care trebuia să securizeze aprovizionarea Uniunii Europene (UE).

Lansat înainte de conflictul ruso-ucrainean, proiectul viza diversificarea rutelor de aprovizionare cu gaz rusesc, ocolind Ucraina, pe unde tranzitează în prezent aproape jumătate din livrările ruse spre UE.

Gazoductul ar fi trebuit să lege pe o lungime de 3.600 de kilometri Rusia de Bulgaria pentru a se îndrepta apoi spre Europa de Vest prin Serbia, Ungaria şi Slovenia, cu o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi anual.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici