Guvernul rus se pregăteşte de o bătălie cu producătorii de petrol pe tema taxelor

Guvernul de la Moscova se pregăteşte de o bătălie cu producătorii de ţiţei legată de taxarea industriei petroliere, care generează jumătate din veniturile bugetare.

369 afișări
Imaginea articolului Guvernul rus se pregăteşte de o bătălie cu producătorii de petrol pe tema taxelor

Guvernul rus se pregăteşte de o bătălie cu producătorii de petrol pe tema taxelor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Anul trecut, autorităţile au convenit cu companiile petroliere reducerea taxelor de export în schimbul unor taxe mai mari pe extracţie, dar planul a devenit nefuncţional întrucât se baza pe un preţ al petrolului de 100 de dolari pe baril, relatează Bloomberg.

Producătorii de petrol, în frunte cu grupul de stat Rosneft, au propus modificări ale regimului fiscal, a arătat Kirill Molodtsov, secretar de stat în Ministerul Energiei.

Rusia a intrat în prima recesiune de după 2009, iar bugetul este secătuit de veniturile scăzute din energie, în timp ce rubla s-a depreciat în urma sancţiunilor occidentale legate de criza ucraineană.

Guvernul trebuie să menţină nivelul veniturilor din industria petrolieră, dar nu îşi poate permite să reducă profitabilitatea acestui sector.

"Ne confruntăm cu noi realităţi şi întregul set de taxe şi posibilele schimbări sunt analizate. Propunerile trebuie înaintate unei comisii prezidenţiale până la sfârşitul acestei luni, iar o soluţie ar putea fi găsită cel mai devreme la începutul lunii aprilie", a declarat Molodtsov.

Anul trecut, trezoreria federală a încasat 178 miliarde de dolari din taxe aplicate produselor petroliere.

Autorităţile ruse lucrează la revizuirea bugetului pe acest an, iar Ministerul Economiei utilizează un preţ mediu al petrolului de 50 de dolari pe baril, comparativ cu 98 de dolari în 2014.

Impactul preţului mai scăzut al petrolului va fi parţial compensat de deprecierea rublei cu 47% faţă de dolar, în ultimele 12 luni.

Directorul general al Rosneft, Igor Sechin, aliat de mult timp al preşedintelui Vladimir Putin, a discutat cu acesta despre regimul fiscal, săptămâna trecută. Putin a spus că toată lumea trebuie să respecte interesele ţării.

Producătorii de petrol vor profita de actualul regim fiscal doar dacă preţul mediu al petrolului va depăşi 70 de dolari pe baril în acest an şi 55 de dolari în 2017, a spus Denis Borisov, director la centrul pentru petrol şi gaze al Ernst&Young în Moscova.

La nivelul actual al preţurilor, companiile petroliere vor pierde în acest an 0,6 dolari pe baril, şi circa 0,3 dolari pe baril în 2017, când actualul program de taxe va expira, a spus Borisov.

La ora transmiterii ştirii, preţul petrolului Brent, de referinţă la bursa din Londra, este în declin cu 1%, la 57,7 dolari pe baril. Cotaţia petrolului WTI, de referinţă pe piaţa americană, este în scădere cu 2,97%, la 51,29 dolari pe baril.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici