Hidroelectrica are un profit brut de 681 mil. lei la 9 luni şi estimează un câştig record în 2013

Compania Hidroelectrica a înregistrat un profit brut de 681 milioane lei în primele nouă luni, la o cifră de afaceri de 2,28 miliarde lei, şi estimează că va încheia acest an cu un "profit record", care va permite recapitalizarea companiei după pierderile de anul trecut.

317 afișări
Imaginea articolului Hidroelectrica are un profit brut de 681 mil. lei la 9 luni şi estimează un câştig record în 2013

Hidroelectrica are un profit brut de 681 mil. lei la 9 luni şi estimează un câştig record în 2013 (Imagine: Darius Mitrache/Mediafax Foto)

Compania precizează, într-un comunicat, că în primele şase luni a depăşit în mod constant indicatorii de performanţă prevăzuţi în buget, evoluţia menţinându-se şi după închiderea procedurii insolvenţei, în condiţiile unui an deficitar din punct de vedere hidrologic, a scăderii cererii pe piaţa energiei electrice şi preţurilor de livrare.

"Până la finele lunii septembrie, Hidroelectrica a produs şi livrat 11.336 GWh, iar estimarea producţiei pentru întreg anul 2013 este de circa 14.200 GWh, peste cantitatea de 13.000 GWh luată în calcul la construcţia bugetului, dar semnificativ mai mică decât producţia unui an mediu hidrologic de 17.539 GWh. Profitul brut realizat în luna septembrie este de circa 40 milioane de lei, la o producţie de doar 828 GWh. După primele 9 luni din 2013, profitul brut realizat este de 681 milioane lei, iar cifra de afaceri de 2,28 miliarde lei", se arată în comunicat.

Compania precizează că, datorită creşterii semnificative a puterii instalate în parcurile eoliene, a înregistrat şi o majorare a cantităţilor de energie tranzacţionate pe Piaţa de Echilibrare, estimarea din bugetul de venituri şi cheltuieli la nivelul întregului an, de 847 GWh, fiind depăşită încă de la sfârşitul lui august 2013.

În aceste condiţii compania estimează o depăşire semnificativă a acestui indicator, cu cel puţin cu 200 GWh până la sfârşitul anului, ceea ce înseamnă o creştere a cifrei de afaceri cu peste 10 milioane euro.

"Gradul de umplere în marile lacuri de acumulare este de 86%, ceea ce garantează acoperirea tuturor obligaţiilor contractuale, precum şi rezerva de putere şi energie necesare pentru funcţionarea în siguranţă a Sistemului Energetic Naţional. În aceste condiţii este de aşteptat ca Hidroelectrica să obţină rezultate economice foarte bune la finele anului", a declarat, în comunicat, preşedintele Directoratului Hidroelectrica, Mihail Stănculescu.

După declararea insolvenţei, compania a vândut energie doar la preţul pieţei, a avut un control foarte strict al costurilor şi va aplica aceeaşi politică pentru maximizarea veniturilor şi încadrarea costurilor în limitele bugetului aprobat pentru anul 2013, a afirmat el.

Stănculescu a adăugat că s-a urmărit creşterea resurselor financiare deoarece Hidroelectrica are de achitat în perioada următoare datorii totale de circa 2,8 miliarde lei, care vor trebui acoperite conform contractelor cu băncile creditoare şi cu prevederilor din Planul de reorganizare.

"Profitul record estimat pentru anul 2013 conduce la recapitalizarea companiei după pierderile curente şi reportate de 689 milioane lei, înregistrate la sfârşitul anului 2012. Depăşirea principalilor indicatori de performanţă din bugetul pe anul 2013 reprezintă o certitudine în plus, în legătură cu posibilitatea Hidroelectrica de a plăti în următorii ani datoriile eşalonate în cadrul programului de reorganizare aprobat la ieşirea din insolvenţă, creditele bancare contractate şi celelalte obligaţii curente", se mai arată în comunicat.

Potrivit datelor raportate la Ministerul de Finanţe, compania a încheiat anul 2012 cu afaceri de 2,4 miliarde lei şi pierderi de 508 milioane lei.

Hidroelectrica a intrat în insolvenţă în iunie 2012, principalul motiv fiind vânzarea energiei la preţuri sub nivelul pieţei prin contracte preferenţioale încheiate cu "băieţii deştepţi". Tribunalul Bucureşti a decis în iunie 2013 închiderea procedurii de insolvenţă.

Statul deţine 80% din acţiunile Hidrolectrica, iar Fondul Proprietatea un pachet reprezentând 20% din titluri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici