Isărescu: Măsurile de politică monetară merg cu paşi precauţi

Măsurile de politică monetară urmăresc să meargă cu paşi precauţi, relativ mai mici, pentru a vedea cum sunt absorbite de piaţă, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, arătând că instituţia nu poate regla fluxurile de trezorerie ale băncilor în funcţie de "sentimentele lor".

22 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Măsurile de politică monetară merg cu paşi precauţi

Isărescu: Măsurile de politică monetară merg cu paşi precauţi (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

"Deciziile noastre au încercat să păstreze un echilibru, o direcţie, nu numai logică, dar şi care să minimalizeze riscul unor reveniri. (...) Vedem o problemă de credibilitate, şi acest mix de politici monetare urmăreşte să meargă pe paşi precauţi, relativ mai mici, adică să vedem cum sunt absorbite de piaţă măsurile noastre şi pe urmă să mai facem câte un pas", a afirmat Isărescu, în cadrul unei conferinţe.

El a explicat că banca centrală nu putea să reducă rezervele minime la pasivele în lei, deşi doreşte încurajarea creditării în monedă locală, întrucât există deja un exces de lichiditate în piaţă.

"Excesul de lichiditate a apărut peste noapte în luna ianuarie, după ce luna decembrie arăta deficite de lichiditate. Această situaţie s-a creat prin descărcarea poziţiilor lungi luate de-a lungul timpului. Asemenea mişcări considerăm că pot să fie surprinzătoare şi nu putem să le contracarăm. Nu ne luăm anagajamentul să contracarăm fiecare sentiment în piaţă", a spus Isărescu.

Guvernatorul a precizat că majoritatea băncilor au tot aşteptat deprecierea leului şi până la urmă s-au plicitisit.

În ceea ce decizia de politică monetară, Isărescu a afirmat că banca a schimbat uşor exprimarea, prin înlocuirea "gestionării ferme a lichidităţii" cu "gestionare adecvată a lichidităţii".

"Spre deosebire de cealaltă variantă, gestionarea adecvată a lichidităţii se referă la această instabilitate a sentimentelor din pieţele externe, şi pe cale de consecinţă, şi pe pieţele interne, pe care nu putem să le contracarăm prin aceste scăderi ale ratei, dar nici prin operaţiuni. Ar trebui să vindem şi să cumpărăm zilnic, deci aproape este imposibil. În plus, au învăţat şi băncile să le reglăm noi fluxurile de trezorerie în funcţie de sentimentelor lor", a continuat guvernatorul BNR.

El consideră că nivelul actual de dobândă este adecvat pentru condiţiile economice şi monetare şi a precizat că BNR observă şi întârzierea cu care scad dobânzile la băncile comerciale.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis, miercuri, reducerea dobânzii de politică monetară cu 0,5 puncte, la 7%, aplicabilă din data de 4 februarie, şi menţinerea ratelor pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei, la 15%, şi în valută, la 25%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici