Italia verifică cele mai mari opt bănci

Banca centrală a Italiei desfăşoară verificări discrete la cele mai mari opt bănci din ţară, analizând portofoliile de credite ale acestora, procedură în urma căreia instituţiie financiare ar putea fi nevoite să vândă active sau să ia măsuri de recapitalizare.

630 afișări
Imaginea articolului Italia verifică cele mai mari opt bănci

Italia verifică cele mai mari opt bănci (Imagine: Shutterstock)

Verificările vin pe fondul temerilor manifestate de autorităţi, investitori şi unii bancheri privind situaţia unor instituţii de credit din Italia şi creşterea creditelor neperformante, potrivit Wall Street Journal (WSJ).

La începutul acestui an, Banca Italiei a cerut băncilor comerciale să-şi majoreze rezervele de capital cu aproximativ 3,4 miliarde euro pentru a acoperi posibilele pierderi generate de creditele neperformante. Decizia a fost luată în urma unei runde de verificări în rândul băncilor care a avut loc în toamna anului trecut.

Potrivit unui document al băncii centrale italiene obţinut de WSJ, autorităţile "sapă" mai adânc de această dată în portofoliile celor mai mari opt bănci comerciale şi efectuează inspecţii la sediile altor 20 de instituţii de credit.

"Pentru băncile care vor trebui să efectueze ajustări mai ample, vânzarea activelor nestrategice ar putea aduce o contribuţie", potrivit documentului consultat de WSJ.

Alte bănci ar putea fi nevoite să-şi majoreze provizioanele constituite pentru acoperirea riscului.

Unele bănci italiene încearcă să creeze soluţii proprii, negociind cu fonduri de hedging pentru vânzarea unor pachete de credite neperformante la un preţ cu mult sub valoarea nominală a creanţelor, potrivit unor surse.

Banca milaneză de investiţii Mediobanca lucrează la un proiect pilot care ar viza combinarea portofoliilor de credite neperformante de la mai multe instituţii financiare şi vânzarea pachetului către investitorii aflaţi în căutare de active la preţ redus, au declarat surse bancare pentru WSJ.

Economia italiană este în contracţie de doi ani, astfel că tot mai multe firme şi persoane rămân în urmă cu ratele la bancă sau intră în incapacitate de plată.

Creditele neperofrmante sunt în creştere în italia de doi ani şi trei luni, totalizând 249 miliarde euro la sfârşitul lunii martie, ceea ce reprezintă 14,2% din soldul total al creditelor din sistem, potrivit datelor Băncii Italiei. La sfârşitul anuli 2010, creditele neperformante aveau o valoare de 157 miliarde euro, sau 8,9% din sold.

Oficialităţile şi unii bancheri anticipează ca situaţia să continue să se agraveze până anul viitor, chiar dacă economia italiană se va stabiliza în a doua jumătate a acestui an.

Băncile italiene au trecut cu bine peste prima fază a crizei financiare globale deoarece economia locală nu a trecut prin prăbuşirea unui balon speculativ pe piaţa imobiliară, aşa cum s-a întâmplat în ţări precum SUA, Spania sau Irlanda. Totodată, băncile italiene au mers pe un model de business mai conservator, neavând în portofolii produse financiare "exotice" în perioada crizei mondiale.

Guvernul italian, cu un deficit bugetar ridicat şi o datorie publică uriaşă, nu a fost nevoit, astfel, să intervină cu bani publici pentru salvarea băncilor.

Valul de credite neperformante apărut în ultimii doi ani în Italia provine în mare măsură din zona întreprinderilor mici şi mijlocii din construcţii, imobiliare şi alte sectoare care au ca arie de activitate economia internă.

Banca Italiei încearcă să dea asigurări investitorilor că problema este sub control.

"Nu negăm dificultăţile generate de contextul macroeconomic. Suntem conştienţi de temerile investitorilor străini, însă luăm măsuri pentru a reduce gradul de îngrijorare", a declarat pentru WSJ directorul general adjunct al Băncii Italiei, Fabio Panetta.

Banca centrală a cerut în mai multe rânduri, în mod public, ca băncile comerciale să-şi reducă cheltuielile, inclusiv în ceea ce priveşte remuneraţia directorilor executivi, şi să-şi consolideze rezervele de capital.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici