Leul se apreciază, iar referinţa BNR coboară la un nou minim al ultimelor 10 luni. Vezi cursul valutar

Cursul de referinţă anunţat miercuri de BNR a scăzut miercuri cu 0,57 bani, la 4,2051 lei/euro, şi a atins un nou nivel minim de după 4 iunie 2010, aprecierea leului fiind explicată de dealeri prin intervenţiile indirecte anterioare ale băncii centrale, care au redus din lichidităţile băncilor.

17 afișări
Imaginea articolului Leul se apreciază, iar referinţa BNR coboară la un nou minim al ultimelor 10 luni. Vezi cursul valutar

Leul se apreciază, iar referinţa BNR coboară la un nou minim al ultimelor zece luni (Imagine: Shutterstock)

Banca Naţională a României (BNR) a publicat marţi un curs de referinţă de 4,2108 lei/euro.

O paritate similară celei de miercuri a fost anunţată la 4 iunie.

Leul s-a apreciat miercuri şi în raport cu dolarul, banca centrală anunţând un rată de schimb de 3,0406 lei/dolar, respectiv cu 0,24 bani sub cursul oficial de marţi, 3,0430 lei/dolar.

Primele tranzacţii ale zilei au fost realizate la 4,2100 - 4,2120 lei/euro, cotaţii foarte apropiate de nivelul de la finalul sesiunii de marţi, de 4,2100 - 4,2110 lei/euro.

Ulterior, cursul a scăzut nesemnificativ, astfel că în jurul orei 13:00, când BNR anunţă cursul de referinţă, euro era tranzacţionat la 4,2045 - 4,2060 lei, paritate cu 0,5 - 0,55 bani sub cotaţiile de marţi.

Dealerii cred că surplusul de lichiditate din piaţă a fost absorbit în ultima perioadă prin vânzările de valută realizate indirect de banca centrală pentru aprecierea leului, cu scopul de a ţine inflaţia sub control. Băncile au nevoie în prezent de fonduri pentru constituirea rezervelor minime obligatorii la BNR.

În contextul nevoii de lichidităţi a băncilor, banca centrală a organizat luni şi miercuri primele două licitaţii repo din ultimele 12 luni, prin care a injectat cumulat 2,63 miliarde lei în piaţa interbancară. Ambele operaţiuni au o scandenţă de câte o săptămână.

Dealerii spun că un argument pentru cei care vorbesc de intervenţii din partea BNR în piaţa interbancară valutară îl reprezintă scădere rezervelor băncii centrale. Potrivit informaţiilor publicate, marţi, de BNR, rezervele sale valutare au scăzut în februarie cu 621 milioane euro, la 32,068 miliarde euro, în contextul unor intrări de aproape două ori mai mici decât ieşirile.

Dobânzile practicate miercuri de băncile comerciale pentru plasamentele cu scadenţă la o zi au scăzut foarte uşor, la 5,77% - 6,27%, după ce marţi au fost de 5,86% - 6,35%. Totodată, randamentele pentru sumele plasate pe termen de o săptămână au scăzut nesemnificativ, la 5,82% - 6,32%, de la 5,88% - 6,38%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici