Leul se va deprecia şi în 2009

Leul va continua tendinţa de depreciere în 2009, în special în prima parte a anului, după care se va stabiliza sau chiar aprecia, astfel că nivelul mediu al cursului se va situa între 3,68 şi 4,07 lei/euro, potrivit estimărilor analiştilor economici.

19 afișări
Imaginea articolului Leul se va deprecia şi în 2009

Leul se va deprecia şi în 2009, mai puternic în prima parte a anului

Majoritatea economiştilor intervievaţi de MEDIAFAX anticipează pentru 2009 o continuare a deprecierii leului, tendinţă începută în a doua parte din 2008.

Economistul-şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru, consideră că leul s-a încadrat în limitele normale de volatilitate în acest an şi că se va confrunta în continuare în 2009 cu presiuni în sensul scăderii, "atât timp cât sentimentul faţă de moneda naţională nu se va îmbunătăţi".

"Sentimentul faţă de leu nu se va îmbunătăţi fără un semnal puternic din partea politicilor economice", afirmă Dumitru.

El anticipează că un curs mediu de 4 lei/euro pentru 2009, cu o plajă de fluctuaţie între 3,75 şi 4,2 lei/euro.

"Leul se va deprecia uşor până în luna martie, apoi se va stabiliza şi chiar aprecia, astfel încât cursul mediu să fie de 4 lei /euro", estimează Dumitru.

Şi Radu Crăciun, director de investiţii la Interamerican, anticipează un curs mediu de 4 lei/euro pentru anul viitor.

"În 2009, presiunile în direcţia deprecierii leului ar putea să continue. Depinde însă şi de politica monetară pe care o va adopta Banca Naţională a României (BNR) anul viitor", spune Crăciun.

El afirmă că, în momentul în care vor apărea semnale clare că dezechilibrele macroeconomice se reduc, banca centrală va opta pentru o politică de relaxare a creditului, pentru a încuraja investiţiile.

De asemenea, Vlad Muscalu, economist la ING, consideră că tendinţa de depreciere a leului va continua în 2009 şi estimează un curs mediu de 4,07 lei/euro.

"Leul se va deprecia puternic la începutul anului, după publicarea datelor privind deficitul de cont curent şi cel bugetar, care vor arăta o înrăutăţire a situaţiei", a afirmat Muscalu, care se aşteaptă la o rată de schimb de 4,2 lei/euro la finele primului trimestru.

Economistul RBS România Cătălina Constantinescu estimează un curs mediu de 3,95 lei/euro pentru anul viitor.

"Trendul de depreciere al leului va continua, leul va depăşi pragul de 4 lei/euro şi va rămâne pentru o perioadă aici", afirmă Constantinescu.

Ea este de părere că deprecierea leului va fi determinată de dobânzile mai scăzute la lei, respectiv reducerea ratei de politică monetară de către banca centrală, aversiunea la risc foarte mare, reducerea finanţărilor externe şi pericolul repatrierii profiturilor.

La polul opus al previziunilor se situează Lucian Oiţă, dealer la Romexterra Bank, care previzionează aprecierea monedei naţionale la nivelul întregului an 2009, cu un curs mediu de 3,68 lei/euro


Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici