O echipă FMI începe marţi o vizită în Ucraina, în vederea discutării unui plan de ajutorare

O echipă de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) urmează să sosească marţi în Ucraina pentru a discuta despre un plan de ajutorare cu noile autorităţi, care au cerut asistenţă financiară, a anunţat Fondul luni.

146 afișări
Imaginea articolului O echipă FMI începe marţi o vizită în Ucraina, în vederea discutării unui plan de ajutorare

O echipă FMI începe marţi o vizită în Ucraina, în vederea discutării unui plan de ajutorare (Imagine: Bogdan Maran / Mediafax Foto)

Misiunea, care urmează să rămână în ţară până la 14 martie, "va evalua situaţia economică actuală" şi "va discuta reforme care ar putea servi ca bază pentru un program" de ajutorare, a anunţat FMI într-un comunicat.

Experţi economici din cadrul Comisiei Europene (CE) au sosit luni la Kiev, a declarat o purtătoare de cuvânt a Comisiei, Pia Ahrenkilde, fără să precizeze mandatul şi durata misiunii acestora.

"Niciun stat membru nu va face nimic fără o evaluare a nevoilor financiare ale Ucrainei de către FMI", a declarat, totuşi, o sursă europeană.

Imediat ce a fost instalat la putere, noul premier ucrainean a cerut, joi, ajutorul FMI, afirmând că visteria statului este "goală".

În urma unor presiuni exercitate de către memebri ai comunităţii internaţionale asupra sa, FMI s-a declarat "pregătit să răspundă" solicitării şi a anunţat trimiterea unei misiuni pe teren, cu scopul de a trasa conturul unui acord cu autorităţile, conform procedurilor interne ale organizaţiei.

Între timp, directoarea Christine Lagarde a apreciat că situaţia economică în Ucraina nu merită să provoace "panică" şi a îndemnat autorităţile să se abţină să insiste asupra sumei necesare.

Noua putere de la Kiev a anunţat iniţial că are nevoie de 35 de miliarde de dolari, pentru următorii doi ani, după care a afirmat că aşteaptă 15 miliarde de dolari numai în acest an, de la FMI.

Fondul are deja o relaţie dificilă cu Kievul. În iulie 2010, FMI a acordat Ucrainei o linie de credit în valoare de 15,3 miliarde de dolari, pe care a blocat-o începând din 2011, după refuzul autorităţilor de la acea vreme de a pune în aplicare reformele reclamate în schimbul banilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici