Orezul a atins cel mai mare preţ din ultimii şapte ani. Grâul s-a scumpit şi el

Preţul orezului, un aliment de bază în Asia, a atins maximele ultimilor 7 ani din cauza epidemiei de coronavirus, în condiţiile în care importatorii se grăbesc să înmagazineze cerealele iar exportatorii reduc livrările, relatează CNBC.

3022 afișări
Imaginea articolului Orezul a atins cel mai mare preţ din ultimii şapte ani. Grâul s-a scumpit şi el

Orezul a atins cel mai mare preţ din ultimi şapte ani. Grâul s-a scumpit şi el

Potrivit Asociaţiei Exportatorilor de Orez din Thailanda, preţul orezului etalon a crescut cu 12% în perioada 25 martie - 1 aprilie. Preţurile orezului sunt acum cele mai ridicate de la sfârşitul lunii aprilie 2013, potrivit datelor Reuters.

Creşterea preţurilor este urmarea cererii mai mari de orez thailandez, după ce India şi Vietnam, ceilalţi exportatori majori, şi-au limitat livrările de produse alimentare strategice din cauza COVID-19. Asia produce 90% din oferta mondială de orez şi consumă aceeaşi cantitate.

În India, comercianţii de orez au încetat să semneze noi contracte de export, deoarece deficitul de forţă de muncă şi perturbările logistice împiedică livrarea contractelor existente, a raportat Reuters, citând oficiali din industrie. Între timp, guvernul vietnamez a oprit exportul.

Preţurile orezului au început să crească la sfârşitul anului 2019, din cauza unei secete severe în Thailanda şi a unei cereri puternice din partea importatorilor asiatici şi africani. Thailanda este al doilea mare exportator din lume după India şi înaintea Vietnamului.

Creşteri a înregistrat şi preţul grâului, cu aproximativ 15% în a doua jumătate a lunii martie, din cauza cumpărăturilor pe fondul panicii consumatorilor şi blocajelor din America de Nord şi Europa.

Preţurile la orez şi grâu vor rămâne la un nivel ridicat în săptămânile următoare, a declarat Fitch Solutions într-o notă.

Analiştii spun că statele nu pot fi acuzate că îşi asigură securitatea alimentară în această perioadă, dar ar trebui să fie conştiente de faptul că există suficiente cereale în depozite pentru a hrăni lumea mai mult de patru luni. Dar aceste cantităţi nu sunt de folos dacă ţările impun restricţii comerciale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici