Pierderea BNR din 2013, cauzată în parte de cursul nefavorabil al două monede în care ţine rezerva

Pierderea de 1,25 miliarde lei înregistrată anul trecut de Banca Naţională a României a fost generată, în parte, de evoluţia nefavorabilă a cursului valutar pe final de an pentru două dintre monedele în care BNR păstrează rezerva internaţională, a explicat marţi guvernatorul Mugur Isărescu.

513 afișări
Imaginea articolului Pierderea BNR din 2013, cauzată în parte de cursul nefavorabil al două monede în care ţine rezerva

Pierderea BNR din 2013, cauzată în parte de cursul nefavorabil al două monede în care ţine rezerva (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

"Situaţia particulară a anului trecut (înregistrarea de pierderi - n.r.) a reieşit din două elemente: o situaţie de sfârşit de an care în care cursurile a două monede în care noi ne ţinem rezervele, în acea ultimă zi au apărut mult deviat de la ceea ce gândeam eu că ar trebui să fie. Noi nu ne ocupăm de prognoza dolarului sau a yenului, nu aceasta este preocuparea băncii centrale. Când ţinem rezerva internaţională şi în dolari, şi în yeni, şi în lire sterline o facem din considerente de atenuare a riscului, de a nu pune toate ouăle într-un singur coş", a afirmat guvernatorul BNR la briefingul după şedinţa CA pe probleme de politică monetară.

El a arătat că, la finele anului, cursul valutar în cazul celor două monede, pe care nu le-a precizat, a evoluat nefavorabil faţă de cursul prevăzut în contabilitatea BNR.

Euro şi-a menţinut şi în anul trecut ponderea dominantă în compoziţia rezervelor valutare (65,8%), poziţia următoare revenind dolarului american (25,4%), în timp ce alte valute reprezintă 8,8%, potrivit raportului pentru 2013 al BNR.

"Aceste operaţiuni contabile sunt foarte complicate şi prudenţa înregistrărilor contabile de la băncile centrale spune următorul lucru: dacă ai câştiguri, şi noi am câştigat diferenţe de curs la toate celelalte monede, pe acelea le pui într-un cont special, în schimb dacă ai diferenţe nefavorabile, deci pierdere, pe acelea ţi le treci în bilanţ la contul de cheltuieli", a spus Isărescu.

Banca a raportat pierdere, deşi deţine un capital pozitiv de 10 miliarde de lei.

"Al doilea motiv a fost faptul că nu am acceptat anul trecut să folosim rezerva internaţională în alte operaţiuni sau să o ţinem în alte active decât în active perfect lichide din considerente de credibilitate internaţională, pentru că ştiam că este un an foarte important, în care România scade dobânzile la împrumururile exerne, este pe punctul să primească un rating îmbunătăţit. În plus, au fost mai puţine oportunităţi de câştig din operaţiuni focusate", a conchis guvernatorul.

Potrivit raportului BNR pe anul 2013, pierderea de 1,258 miliarde lei a fost acoperită, într-o primă etapă, din rezervele statutare (502,23 milioane de lei), rămânând de acoperit suma de 756 milioane lei, care s-a raportat şi urmează să fie acoperită din profiturile viitoare.

"Rezultatul financiar negativ înregistrat de Banca Naţională a României în anul 2013 reflectă influenţa a doi factori. Primul dintre aceştia vizează asumarea costurilor implicate de îndeplinirea obiectivului fundamental privind stabilitatea preţurilor şi de asigurarea unui nivel adecvat al rezervelor valutare ale statului, cu beneficii în planul stabilităţii cursului de schimb al monedei naţionale, al stabilităţii financiare, precum şi al credibilităţii externe, reflectate în condiţii mai avantajoase de finanţare pentru statul român şi companiile autohtone", se arată în raport.

Cel de-al doilea factor de influenţă menţionat de BNR este tratamentul contabil al diferenţelor din reevaluarea activelor şi pasivelor în valută, standardele internaţionale aplicabile băncilor centrale, asumate şi de BNR, stipulând înregistrarea diferenţelor favorabile în contul special de reevaluare, dar trecerea pe cheltuieli a celor nefavorabile.

Surse oficiale au declarat pentru MEDIAFAX că pierderea neacoperită din rezerve a fost deja recuperată prin profiturile înregistrate de BNR în prima parte a acestui an.

La 31 decembrie 2013, rezervele internaţionale ale României însumau 35,434 miliarde de euro, din care 91,8% reprezentau rezerve valutare şi 8,2% valoarea deţinerilor de aur, înregistrând o creştere totală de 21 milioane euro faţă de sfârşitul anului 2012.

Rezerva valutară a urcat în 2013 cu 1,319 miliarde de euro, atingând la sfârşitul anului 32,525 miliarde de euro, în condiţiile achitării unor sume consistente (circa 4,9 miliarde euro) aferente împrumutului contractat de România de la FMI în cadrul acordului stand-by încheiat în 2009, a cărui rambursare se va finaliza la începutul anului 2016. În acest context, activele externe nete au crescut de la 22,363 miliarde de euro la 27,671 miliarde de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici