Preţurile energiei: Parlamentul European solicită ca răspunsul UE să se concentreze asupra celor mai vulnerabili

Parlamentul European pledează pentru mai multe măsuri de urgenţă menite să reducă presiunea creşterii rapide a preţurilor la energie asupra gospodăriilor şi întreprinderilor europene şi susţine un embargo total asupra importurilor ruseşti de energie şi abandonarea conductelor Nord Stream 1 şi 2.

166 afișări
Imaginea articolului Preţurile energiei: Parlamentul European solicită ca răspunsul UE să se concentreze asupra celor mai vulnerabili

Preţurile energiei: Parlamentul European solicită ca răspunsul UE să se concentreze asupra celor mai vulnerabili

Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi utilizarea ca armă a aprovizionării cu energie fosilă a UE au exacerbat dramatic instabilitatea deja existentă pe piaţa energiei şi au condus la creşterea preţurilor la energie şi la o criză a costului vieţii, au afirmat euro deputaţii într-o rezoluţie adoptată miercuri. Aceştia avertizează statele membre că nu ar trebui oprită aprovizionarea către consumatorii care nu îşi pot permite facturile la energie şi subliniază necesitatea de a evita evacuările pentru gospodăriile vulnerabile care nu îşi pot plăti facturile şi chiriile. Consumatorii ar trebui să fie mai bine protejaţi împotriva suspendării sau retragerii de către furnizori a contractelor cu tarif fix, precum şi împotriva plăţilor în avans exorbitante pentru gaze şi energie electrică.

Eurodeputaţii susţin că perioadele excepţionale necesită măsuri de urgenţă excepţionale, statele membre acţionând în comun şi la fel de unite ca oricând şi insistă ca toate iniţiativele adoptate la nivelul UE să fie pe deplin compatibile pe termen lung cu obiectivele climatice ale Uniunii Europene.

Aceştia afirmă că este nevoie de solidaritate fără precedent între statele membre, precum şi de un răspuns comun, în locul acţiunilor unilaterale de dezbinare.

Întreprinderile care au beneficiat de profituri excepţionale trebuie să contribuie la atenuarea consecinţelor negative ale crizei, potrivit eurodeputaţilor. Aceştia salută, în principiu, un acord al Consiliului de stabilire a unui plafon pentru veniturile provenite din aşa-numitele „tehnologii de generare inframarginală” utilizate pentru producerea de energie electrică, cum ar fi sursele regenerabile de energie, energia nucleară şi lignitul.

În ceea ce priveşte contribuţiile de solidaritate propuse pentru profiturile întreprinderilor din sectorul petrolului, al gazelor naturale, al cărbunelui şi al rafinăriilor, eurodeputaţii avertizează că este posibil ca unele dintre cele mai mari companii energetice să nu fie nevoite să plătească contribuţia şi solicită ca aceste contribuţii să fie proiectate în aşa fel încât să poată preveni evaziunea fiscală. De asemenea, aceştia solicită Comisiei să evalueze o marjă de profit adecvată şi să ia măsuri suplimentare în vederea introducerii unui impozit pe profiturile excepţionale pentru companiile din domeniul energiei care au beneficiat excesiv de pe urma crizei energetice.

Parlamentul solicită Comisiei să propună un plafon corespunzător al preţurilor la importurile de gaze prin conducte, în special din Rusia, şi observă că instrumentele UE pentru achiziţionarea în comun a gazelor naturale ar trebui modernizate pentru a reduce preţul importurilor.

Veniturile din profiturile excepţionale ar trebui să fie în beneficiul consumatorilor şi al întreprinderilor, în special al gospodăriilor vulnerabile şi al IMM-urilor. Acest lucru ar trebui să fie însoţit de inovaţii şi investiţii masive în energia din surse regenerabile şi în eficienţa şi infrastructura energetică, mai degrabă decât să stimuleze gospodăriile şi întreprinderile să consume mai multă energie subvenţionată.

Parlamentul este pregătit să analizeze orice propunere de reformare a pieţei energiei electrice, asigurându-se că aceasta transmite semnalul de preţ corect pentru investiţii în decarbonizare şi pentru a permite cetăţenilor şi industriilor să beneficieze de o energie sigură, accesibilă şi curată, abordând în acelaşi timp profiturile disproporţionate. Potrivit eurodeputaţilor, Comisia ar trebui să analizeze posibilitatea decuplării preţul energiei electrice de preţul gazelor naturale.

Deputaţii solicită, de asemenea, Comisiei să analizeze îndeaproape activităţile actorilor financiari care au contribuit la volatilitatea preţului carbonului şi să acţioneze pentru a elimina influenţa capitalului speculativ pe piaţa certificatelor de emisii.

Parlamentul îşi reiterează, de asemenea, apelul la un embargo imediat şi total asupra importurilor ruseşti de petrol, cărbune, combustibil nuclear şi gaz, precum şi la abandonarea completă a conductelor Nord Stream 1 şi 2.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici