Războiul comercial dintre SUA și UE s-a încheiat în cursul zilei de duminică, 27 iulie, iar mai mulți lideri europeni au reacționat. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că înțelegerea cu SUA „va aduce stabilitate” și „va aduce predictibilitate”. În aceeași notă, premierul Italiei, Giorgia Meloni, a salutat luni acordul comercial dintre UE și SUA, spunând că „escaladarea conflictului comercial ar fi avut consecințe imprevizibile și potențial devastatoare”, scrie Euractiv.
Pe de altă parte, ministrul danez de Externe, Lars Lokke Rasmussen, a subliniat că acum, „condițiile comerciale nu vor mai fi la fel de bune ca înainte, și nu este alegerea noastră, dar trebuie găsit un echilibru care să stabilizeze situația și cu care ambele părți să poată conviețui”, scrie Al Jazeera.
Și cancelarul german Friedrich Merz a declarat că acordul „a reușit să evite un conflict comercial care ar fi afectat grav economia germană orientată spre export”. „Acest lucru se aplică în special industriei auto, unde tarifele actuale de 27,5% vor fi reduse aproape la jumătate, la 15%.”
Anunțul privind încheierea acordului între UE și SUA nu a fost primit bine de unii lideri europeni. Premierul Franței, François Bayrou, a criticat luni acordul comercial dintre UE și SUA, calificându-l drept „capitulare”
„Este o zi neagră când o alianță de popoare libere, unite în valorile lor și în apărarea intereselor lor, se resemnează la supunere”, a declarat Bayrou pe platforma X.
Și premierul Ungariei, Viktor Orban, a criticat decizia asupra căreia cele două părți au convenit în cursul zilei de duminică. El a criticat-o pe von der Leyen pentru că nu a reușit să obțină un acord comercial favorabil cu liderul de la Casa Albă. „Nu a fost o înțelegere pe care președintele Donald Trump a încheiat-o cu Ursula von der Leyen – a fost Trump care a mâncat-o pe von der Leyen la micul dejun. Asta s-a întâmplat”, a spus Orban.
O altă voce din guvernul ungar, Péter Szijjártó – ministrul ungar al Afacerilor Externe și Comerțului Exterior – a criticat forma acordului negociat de Ursula von der Leyen. „A apărut o nouă dovadă că la Bruxelles este nevoie urgentă de schimbarea conducerii. Comisia condusă de von der Leyen a provocat daune grave economiei europene în ultimii ani, iar totul a fost agravat de bâlbâielile în domeniul vamal”, s spus Szijjártó.
UE a fost de acord să achiziționeze energie în valoare de 750 de miliarde de dolari, să investească 600 de miliarde de dolari în SUA peste nivelul actual al investițiilor, să deschidă piețele statelor membre pentru comerț cu SUA fără taxe vamale și să cumpere „cantități uriașe” de echipamente militare. De cealaltă parte, exporturile europene vor fi supuse unor taxe vamale de 15% în SUA.