Românii rămân cu puţini bani pentru economii, investiţii sau distracţie. Cheltuielile totale ale populaţiei au crescut la 85,7% din venituri, în cel de-al doilea trimestru al anului

Cheltuielile totale ale populaţiei au reprezentat 85,7% din veniturilor totale, în trimestrul al doilea al acestui an, în creştere de la ponderea de 84% din aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor transmise vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

518 afișări
Imaginea articolului Românii rămân cu puţini bani pentru economii, investiţii sau distracţie. Cheltuielile totale ale populaţiei au crescut la 85,7% din venituri, în cel de-al doilea trimestru al anului

Românii rămân cu puţini bani pentru economii, investiţii sau distracţie. Cheltuielile totale ale populaţiei au crescut la 85,7% din venituri, în cel de-al doilea trimestru al anului

Veniturile totale medii lunare au reprezentat, în trimestrul al doilea 2018, în termeni nominali, 4.151 lei pe gospodărie, o creştere de 24,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (822 de lei), şi 1.589 lei pe persoană, o majorare de 25,7% (325 de lei), reiese din datele transmise vineri de INS. Veniturile totale cuprind ansamblul încasărilor băneşti provenite din diferite surse de provenienţă pentru care nu există obligaţia de restituire şi veniturile în natură (evaluate în lei).

Cheltuielile totale ale populaţiei, au fost, în trimestrul al doilea 2018, în medie, de 3.558 lei lunar pe gospodărie, o creştere de 27,2% (761 de lei), şi de 1.362 de lei pe persoană, o majorare de 28,2% (300 de lei). Cheltuielile totale cuprind ansamblul cheltuielilor băneşti, indiferent de destinaţie şi contravaloarea consumului din resursele proprii ale gospodăriilor.

O persoană din mediul urban a obţinut venituri de 1.941,41 de lei, în trimestrul al doilea al acestui an, o creştere de 28% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar una din mediul rural de 1.178,92 lei, o majorare de 21,4%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

În aceleaşi perioade, o persoană din mediul urban a cheltuit 1.657,43 lei, o creştere de 32,4%, în timp ce una din mediul rural a cheltuit 1.018,24 lei, o majorare de 21%.

Din veniturile totale, veniturile băneşti au fost, în medie, de 3.843 lei lunar pe gospodărie, în aprilie - iunie, o creştere de 27,6% (832 de lei), comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, şi de 1.471 lei pe persoană, o majorare de 28,7% (328 de lei). Ponderea acestora a crescut la 92,5% din totalul veniturilor, de la 90,4% în aceeaşi perioadă a anului trecut.

În schimb, veniturile în natură au fost de 307 lei lunar pe gospodărie, o scădere 3,8%, iar cele pe persoană au fost de 118 lei, o scădere de 2,5%.

Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri, reprezentând 67,5% din veniturile totale ale gospodăriilor, în creştere de la 61,2% în aceeaşi perioadă a anului trecut.

La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor au contribuit, de asemenea:

- veniturile din prestaţii sociale - 18,4%, în scădere de la 21,7%, în aceeaşi perioadă a anului trecut;

- veniturile din agricultură - 2,2%, aproape de nivelul de 2,3%;

- veniturile din activităţi neagricole independente - 2,2%, de la 2,3;

- cele din proprietate şi vânzarea de active din patrimoniul gospodăriei - 1,1%, în scădere de la 1,4%;

- veniturile în natură - 7,4% (în scădere de la 9,6%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (6,2%, în scădere de la 8,2%).

Conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut, în trimestrul al doilea, în medie, 35,2% din consumul gospodăriilor, pondere aproape similară cu cea de 35,8% din aceeaşi perioadă a anului trecut.

„Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.)”, se subliniază în comunicatul de presă al Statisticii.

În schimb, cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc., deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei, doar 0,6%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici