Românii sunt mai bogaţi ca niciodată, potrivit BNR. La cât a ajuns avuţia netă a populaţiei

Avuţia netă a populaţiei a atins un maxim istoric de 2.082 miliarde lei, după un avans de 8 la sută în cel de-al doilea trimestru al anului 2019 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, arată Raportul asupra stabilităţii financiare prezentat marţi de BNR.

2773 afișări
Imaginea articolului Românii sunt mai bogaţi ca niciodată, potrivit BNR. La cât a ajuns avuţia netă a populaţiei

Românii sunt mai bogaţi ca niciodată, potrivit BNR. La cât a ajuns avuţia netă a populaţiei (Foto: Pixabay)

Viceguvernatorul Florin Georgescu spune că avuţia populaţiei a recuperat în totalitate pierderile consemnate după declanşarea crizei financiare, iar poziţia financiară a populaţiei a continuat să se îmbunătăţească, pe fondul evoluţiilor pozitive ale avuţiei nete, precum şi ale veniturilor disponibile.

Principalul determinant al acestei dinamici a fost evoluţia activelor imobiliare (+11 la sută), în timp ce activele financiare au înregistrat o scădere de 0,4 la sută în perioada analizată.

Preferinţa populaţiei a rămas pentru investiţii sigure (depozitele şi numerarul reprezintă 43 la sută din activul financiar la T2 2019), acestea fiind urmate de către acţiunile necotate şi alte participaţii (24 la sută).

Gradul de îndatorare a înregistrat o diminuare importantă, semnalând eficienţa calibrării instrumentului prudenţial introdus de la 1 ianuarie 2019, mai arată BNR. Gradul de îndatorare median pentru creditele noi, acordate în perioada martie-septembrie
2019, a fost de 36 la sută, în scădere cu 9 puncte procentuale faţă de situaţia din 2018.

Comparativ cu anul precedent, proporţia creditelor nou-acordate debitorilor cu grad de îndatorare peste 45 la sută a scăzut de la 49 la sută la 13 la sută în perioada martie-septembrie 2019. Aceste modificări ale structurii portofoliului sunt de natură să diminueze probabilitatea de nerambursare a creditelor nou-acordate şi să îmbunătăţească capacitatea debitorilor de a-şi rambursa datoriile chiar şi în condiţii economice adverse.

Creditul nou-acordat populaţiei s-a majorat cu 7 la sută, în termeni anuali, în perioada octombrie 2018 – septembrie 2019, atingând cea mai ridicată valoare din ultimii 10 ani (27,2 miliarde lei). Creşterea a fost susţinută în principal de către avansul creditului de consum negarantat (+17 la sută).

Deşi împrumuturile ipotecare standard au crescut cu 12 la sută în perioada analizată, această evoluţie a fost contrabalansată de dinamica segmentului Prima Casă, care a scăzut cu 34 la sută, în contextul strategiei guvernamentale de reducere treptată a plafonului anual de garanţii alocate acestui program.

BNR notează că aceste evoluţii demonstrează că introducerea limitei gradului de îndatorare de la 1 ianuarie 2019 nu a constituit o îngrădire pentru accesul la finanţare al populaţiei, existând încă potenţial de a creşte gradul de intermediere financiară într-o manieră sustenabilă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
bnr,
raport,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici