Următoarea criză după Grecia ar putea fi creşterea limitei de îndatorare a Statelor Unite

Odată cu amânarea crizei din Grecia, atenţia investitorilor se orientează către următoarea posibilă criză, cea a creşterii limitei de îndatorare a SUA, de 14.300 miliarde dolari, până la termenul de 2 august după care statul nu se va mai putea împrumuta pentru a onora plăţi, potrivit CNBC.

588 afișări
Imaginea articolului Următoarea criză după Grecia ar putea fi creşterea limitei de îndatorare a Statelor Unite

Următoarea criză după Grecia ar putea fi creşterea limitei de îndatorare a Statelor Unite (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Guvernul american a atins, pe 16 mai, pragul maxim al îndatorării, iar Trezoreria a autorizat măsuri extraordinare, care permit guvernului să se mai poată împrumuta până pe 2 august. După această dată, guvernul nu va mai avea dreptul să se împrumute şi nu îşi va putea onora obligaţiile, inclusiv serviciul datoriilor.

Potrivit preşedintelui SUA, Barack Obama, 2 august marchează data la care Trezoreria va epuiza toate manevrele financiare de care dispune pentru a efectua plăţi, notează postul de televiziune CNBC.

SUA ar putea continua să-şi onoreze datoriile şi după această dată, însă ar trebui să renunţe la anumite obligaţii, precum plata unor ajutoare sociale, a asigurării de şomaj sau a salariilor militarilor, potrivit postului de televiziune. Oricât de dezastruoasă ar fi o astfel de situaţie pentru familiile afectate, ar păli în comparaţie cu problemele generate de o reacţie a pieţelor financiare.

Odată cu apropierea limitei de 2 august, eventuali investitori în titluri ale Trezoreriei, cu precădere bănci centrale străine, ar putea cere randamente mai mari pentru a compensa riscul majorat de neplată. Autorităţile federale ale SUA riscă singurul lucru care a ţinut SUA până acum departe de dezastru, respectiv costurile scăzute de finanţare.

"Orice majorare de 0,1% a dobânzilor plătite de stat, peste cele estimate, va creşte deficitul cu încă 130 miliarde de dolari în următoarea decadă", potrivit unei note de cercetare a firmei Bernstein Research.

Tot mai mulţi analişti susţin acelaşi lucru - că politicienii americani nu au capacitatea de a ajung la un compromis. Este posibil ca adoptarea programului de măsuri de austeritate în Grecia pe ultima sută de metri să fi încurajat liderii politici din SUA să ducă până la capăt disputa referitoare la creşterea limitei de îndatorare şi reducerea cheltuielilor. Oricare ar fi motivele, eşecul de a majora plafonul de îndatorare ar fi foarte periculos pentru economia SUA, dar şi pentru cea globală.

Pe o scară de la 1 la 10 a evenimentelor cu impact negativ, o intrarare în incapacitate de plată a SUA ar fi foarte aproape de nivelul maxim, notează CNBC.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici