Vosganian: Pragul de deţinere la SIF-uri ar trebui eliminat

Fostul ministru liberal al Finanţelor Varujan Vosganian consideră că pragul maxim de deţinere la societăţile de investiţii financiare, de 1% din capital, ar trebui eliminat pentru ca aceste societăţi sunt mature acum şi nu mai este necesară protecţia acţionarilor minoritari.

32 afișări
Imaginea articolului Vosganian: Pragul de deţinere la SIF-uri ar trebui eliminat

Vosganian: Pragul de deţinere la SIF-uri ar trebui eliminat (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"Dacă ar fi după mine, pragul la SIF-uri ar trebui eliminat, nu ridicat la 5%. A trecut destul timp de la crearea SIF-urilor, iar acestea ar trebui să fie societăţi private, pentru că acesta este scopul pentru care au fost înfiinţate. Când s-a majorat pragul de la 0,1% la 1%, SIF-urile erau încă la început, însă trebuia să se facă acest lucru pentru a da posibilitatea investitorilor să deţină mai mult, dar să fie apărate şi interesele acţionarilor mici. Acum cred că au devenit destul de mature şi ar trebui eliminat pragul, fără să mai apară discuţii pentru protejarea micilor acţionari", a afirmat Vosganian, prezent la deschiderea şedinţei bursiere de joi.

El a menţionat că aceasta este punctul său de vedere, nu al Partidului Naţional Liberal.

Cu câteva minute înainte, preşedintele PNL, Crin Antonescu, afirmase că nu are dosarul problemelor legate de pragul la SIF-uri şi ca nu poate da un răspuns exact, menţionând că nu crede că este problema sa să stabilească pragurile la SIF-uri, în calitate de candidat la preşedinţie.

"Nu am discutat aceste lucruri în partid în ultima vreme şi, probabil, că economiştii noştri au păreri, întotdeauna diferite, pentru că economiştii sunt mai răi decât medicii, după cum bine ştiţi", a spus Antonescu.

Guvernul Boc a transmis un punct de vedere Parlamentului la jumătatea lunii septembrie în care arată că nu susţine eliminarea pragului de deţinere la SIF-uri, iniţiativă legislativă propusă de un grup de senatori şi deputaţi din mai multe partide politice.

Ulterior, la finele lunii septembrie, comisiile de specialitate din Senat au adus un amendament proiectului de lege pentru eliminarea pragului de la SIF-uri, prin majorarea limitei de la 1% la 5% din acţiuni. Proiectul urmează să fie discutat în plenul Senatului, însă nu a fost stabilită încă data dezbaterilor pe această temă.

Introducerea unui prag de deţinere la SIF-uri a fost aprobată în 1997 chiar de acţionarii societăţilor de investiţii financiare, când a fost fixată o limită de 0,1% din capitalul social. Pragul privind participaţia maximă la SIF-uri a fost majorat în 2006, de la 0,1% la 1%, printr-un amendament adoptat de Parlament la actul normativ care reglementează plafonul de deţinere.

Pe de altă parte, Vosganian a spus că, în cazul în care PNL va ajunge la guvernare, va propune să se prelungească scutirea de impozitare a profitului reinvestit pe piaţa de capital.

"Ceea ce am făcut anul trecut pentru 2009 cred că ar trebui să se menţină şi pentru 2010. Aceasta deoarece nu există niciun motiv să ne facă să credem că se vor îmbunătăţi condiţiile pe piaţa de capital. PNL a considerat dintotdeauna că bursa măsoară gradul de democraţie şi al economiei, dar arată şi transparenţa companiilor", a afirmat el.

Cabinetul Tăriceanu a decis, în octombrie 2008, ca profiturile realizate din investiţiile bursiere să nu fie impozitate în 2009, investitorii având posibilitatea să reporteze în 2010 pierderile rezultate în 2009, cu scopul reducerii valorii impozitului pe profit.

Fostul ministru a menţionat că susţine privatizarea unor companii de stat prin intermediul bursei, însă listarea ar trebui făcută doar după ce perioada de criză economică va fi depăşită.

Întrebat de ce aceste măsuri nu au fost luate încă din perioada Cabietului Tăriceanu, Vosganian a afirmat că bursa începuse să scadă şi nu era un moment bun pentru listarea unor societăţi mari de stat.

Potrivit unui document ministerial de la finele lunii septembrie, obţinut de agenţia MEDIAFAX, statul va iniţia operaţiuni de privatizare, asociere şi vânzare a acţiunilor minoritare la companiile din energie, prin negocieri cu investitori privaţi, instituţii financiare şi oferte pe piaţa de capital, pentru a atrage capitalul necesar dezvoltării sectorului, estimat la peste 10 miliarde euro.

Astfel de proceduri vor fi iniţiate inclusiv pentru pachetele minoritare de acţiuni deţinute de compania Electrica la societăţi de distribuţie şi furnizare a energiei electrice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici