Ion Cristoiu: La votul politic, USR PLUS a plătit preţul giugiulelii cu PNL la Bucureşti

  • Ion Cristoiu: Alegerile locale sînt cel mai sigur sondaj în perspectiva parlamentarelor. Mai ales în ultimii ani sondajele au fost compromise de negustoriile făcute pe sub mînă de aşa zisele case de sondare.
  • Ion Cristoiu: Toate sondajele au prevăzut un rezultat apropiat dacă nu chiar identic în cazul PNL. Explicaţia? PNL n-a suferit de spirala tăcerii. PSD a fost partidul cel mai nedreptăţit în sondaje. Nici unul nu i-a dat peste 30%, cît a obţinut la locale.
  • Ion Cristoiu: Partidul cu cea mai mare deosebire între sondaje şi votul politic rămîne USRPLUS. Toate sondajele l-au creditat cu 17%, dar a obţinut doar 9%. Acest scor se explică prin absenţa unor structuri în teritoriu şi prin alierea la Bucureşti cu PNL
1526 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: La votul politic, USR PLUS a plătit preţul giugiulelii cu PNL la Bucureşti

Ion Cristoiu: La votul politic, USRPLUS a plătit preţul giugiulelii cu PNL la Bucureşti

Publicistul Ion Cristoiu analizează rezultatele votului politic obţinut de principalele partide la alegerile locale, prin prisma sondajelor preelectorale, şi avertizează că, dacă în perioada următoare USR PLUS nu face Opoziţie la Guvernarea PNL, la alegerile parlamentare locul îi va fi luat de PMP. Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

“Înainte de alegerile locale, în presă au apărut mai multe sondaje de opinie prezentate ca pipăiri ale opţiunilor în vederea zilei de 27 septembrie 2020. Dintre datele difuzate ne vom opri asupra celor care privesc votul politic, singurul important în perspectiva parlamentarelor din 6 decembrie 2020. În cazul localelor, votul politic e dat de scorul obţinut de un partid la Consiliile judeţene. Nu la preşedinţia consiliilor judeţene, ci la consilierii judeţeni. Acest vot e mai important în perspectiva parlamentarelor decît votul pentru primari (unde contează în principal omul, pentru ca partidul să vină pe locul al doilea) şi chiar decît votul la consilii locale (se presupune că votul pentru primar îl influenţează, dat fiind că locuitorii ştiu din ce partid face parte candidatul). Votul la consilii judeţene e dat de alegătorii dintr-un judeţ din toate localităţile judeţului respectiv. Pe lista cu care alegătorul se trezeşte în mînă sînt trecuţi din partea fiecărui partid nume despre care el n-a auzit în viaţa lui, deoarece sînt din alte localităţi. De aceea, e de presupus că alegătorul pune ştampila pe partidul în care are încredere şi prin urmare pe care-l va vota şi la parlamentare, unde alegătorul va fi confruntat cu o listă de nume sub sigla unui partid.

Va pune ştampila evident pe sigla partidului şi nu pe lista de nume.

Din acest punct de vedere alegerile locale sînt cel mai sigur sondaj în perspectiva parlamentarelor. Mai ales în ultimii ani sondajele au fost compromise de negustoriile făcute pe sub mînă de aşa zisele case de sondare. Rezultatele unui sondaj mai ales cînd e comandat de o instituţie de presă, presupus săracă, aşa cum se întîmplă cu sondajele IMAS, comandate şi deci plătite de Europa FM, un radio care în materie de muzică e corect, pentru că dă muzică bună, pe cînd în materie de politică e auirea-n tramvai, deoarece activează ca un radio guvernamental, nu au credibilitate. Rezultatele localelor la votul politic sînt însă rezultate pe care nu le poate manipula un partid politic sub acoperirea de sondaj comandat de un radio precum Europa FM. În cazul parlamentarelor de anul acesta, rezultatele de la votul politic de la locale sînt cu atît mai de luat în serios ca profeţii ale rezultatelor cu cît spre deosebire de alţi ani electorali distanţa dintre locale şi parlamentare nu mai e de şase luni, ci doar de două luni.

Rezultatele chiar dacă încă neoficiale la votul politic sînt pe partide următoarele:

PNL – 33,98%

PSD – 31.2%

Alianţa USR PLUS: 8.89%

PMP: 6,04%

UDMR: 4,87%

Pro România: 4,68%

ALDE: 2.91%

De fiecare dată cînd au loc alegeri, comentatorii le raportează la sondajele de opinie premergătoare alegerilor. De regulă pentru a remarca deosebirile dintre sondaje şi rezultatele votului şi prin asta pentru a mustra sondajele că n-au nimerit-o.

Să comparăm şi noi rezultatele votului politic cu profeţiile sondajelor de opinie.

 

Sondaj IMAS la comanda Europa FM, 31 august:

PNL – 33,6%,

PSD – 20,8%

Alianţa USR PLUS – 18,3%

Pro România – 10,6%

ALDE – 2,4%

INDECIŞI – 22,3%

NU MERG LA VOT – 5,2%

 

Sondaj CURS, realizat în perioada 28 august – 4 septembrie:

PNL – 33%

PSD – 26%

USR PLUS – 16%

Pro România – 7%

PMP – 5%

ALDE – 4%

UDMR – 4%

PPU-SL – 4%

Alt partid – 1%

 

Sondaj Avangarde, realizat în perioada 3-7 septembrie :

PNL – 34%

PSD – 27%

USR PLUS – 17%

Pro Romania – 5%

UDMR – 5%

PMP – 4%

PPU-SL – 4%

ALDE – 3%

 

Sondaj IMAS, la comanda Europa FM realizat în perioada 7-23 septembrie:

PNL – 34,7%

PSD – 19,6%

USR PLUS – 17%

Pro Romania: 9,5%

UDMR – 5,3%

PMP – 4,5%

ALDE – 3%

Despre rezultatele la votul politic voi mai scrie mai pe larg, analizîndu-le pe partide, după publicarea rezultatelor finale.

Ne vom opri azi asupra raportului dintre sondaje şi rezultatele votului politic din 27 septembrie 2020.

 Cîteva observaţii:

1. Toate sondajele au prevăzut un rezultat apropiat dacă nu chiar identic în cazul PNL. Explicaţia? PNL n-a suferit de spirala tăcerii.

2. PSD a fost partidul cel mai nedreptăţit în sondaje. Nici unul nu i-a dat peste 30 la sută, cît a obţinut la locale. Cele mai mici scoruri i le-a dat IMAS. Dacă ne gîndim că sondajele IMAS sînt comandate de Europa FM, putem bănui o Diversiune pusă la cale de cei care au plătit sondajul sub acoperire de Europa FM. E greu de imaginat că aceeaşi casă de sondare poate greşi în cazul unui partid important al ţării cu 11% în zilele de dinaintea alegerilor. Nici alte case de sondare n-au nimerit-o, deşi s-au apropiat cît de cît de scorul final. Explicaţia trimite la scorul ProRomânia din sondajele corecte : Toate se învîrt în jurul cifrei de 7 %. În realitate, ProRomânia a obţinut doar 4,68%. E limpede că la votul politic de la locale a avut loc o polarizare a electoratului în de Stînga şi de Dreapta. Numai că ProRomânia, spre deosebire de USRPLUS n-a reuşit să-şi găsească un electorat de Stînga diferit de cel al PSD. Asta deoarece la Bucureşti, unde sînt un număr însemnat de votanţi, Pro România a fost Bucureşti 2020, o alianţă practic necunoscută electoratului. Pentru Victor Ponta eşecul ar putea avea rolul benefic al duşului rece care te trezeşte la realitate. La parlamentare el ar putea face un scor mai bun. Mai ales că nu se va mai repeta figura de la Bucureşti.

3. Partidul cu cea mai mare deosebire între sondaje şi votul politic rămîne incontestabil USRPLUS. Toate sondajele l-au creditat cu 17%. Chiar şi Avangarde. A obţinut doar 9%. Acest scor nu se explică doar prin absenţa unor structuri în teritoriu. Se explică şi prin alierea la Bucureşti cu PNL. Avînd în vedere că Nicuşor Dan se PNL-izează pe zi ce trece, alianţa n-a adus mare lucru USRPLUS, în afara unei victorii chinuite la sectorul 1 şi a unei victorii trecute sub tăcere la sectorul 2. USRPLUS a plătit preţul prudenţei în delimitarea de PNL din punctul de vedere al unui altfel de politică. Dacă la Timişoara, la Braşov, la Alba, candidaţii USRPLUS s-au luptat cu candidaţii PNL în timpul campaniei şi de aceea au cîştigat, la Bucureşti liderii USRPLUS s-au afişat de multe ori împreună cu Ludovic Orban pentru un candidat care, iată, nu mai e şi al USRPLUS. Dacă în perioada următoare USRPLUS nu se aşează în postura de principal partid de Opoziţie la Guvernarea PNL, la parlamentare locul îi va fi luat de PMP. Partid care, prin scorul de la locale a furat din electoratul USRPLUS. Mai ales că tactica PNL, care e şi a Sistemului, constă în ajutarea PMP să devină al treilea partid pentru a face cu el şi nu cu USRPLUS coaliţia de Dreapta de Guvernare”.

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici