Ion Cristoiu: O mînărie a Statului Paralel din SUA, ce ar putea servi drept exemplu Statului Paralel de la noi în 6 decembrie 2020

  • Ion Cristoiu: Şi dacă Joe Biden ar avea deja 1000 de electori, iar Donald Trump ar avea doar unul, Joe Biden nu se poate autoproclama învingător pînă nu se încheie numărătoarea.
  • Ion Cristoiu: Din punctul de vedere al democraţiei americane, Donald Trump, în calitate de cetăţean, are dreptul să se adreseze Justiţiei cu o plîngere privind fraudarea. N-are nici o probă? Păi cine a stabilit asta? Presa americană? Presa americană nu e Justiţia americană.
  • Ion Cristoiu: America a susţinut până acum că mînăriile sînt tipice republicilor bananiere. De aceea, America a intervenit în ţările din Est, inclusiv în România, cînd s-a părut că procedurile în materie de alegeri nu sînt respectate pînă la nivel de virgulă. Unde e respectarea riguroasă a procedurilor cerută de SUA altor ţări?
53123 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: O mînărie a Statului Paralel din SUA, ce ar putea servi drept exemplu Statului Paralel de la noi în 6 decembrie 2020

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că presa americană, sub semnul duşmăniei faţă de Donald Trump, s-a grăbit să-l proclame pe Joe Biden preşedinte ales înainte ca numărătoarea voturilor să se fi încheiat şi înainte ca anunţatele intervenţii în Justiţie ale preşedintelui în funcţie să fi fost făcute şi se întreabă, în acest caz, unde e respectarea riguroasă a procedurilor cerută de SUA altor ţări.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„Sîmbătă seara, la noi, pe la prînz peste Ocean, marile televiziuni americane, inclusiv Fox News, care l-a sprijinit pe Donald Trump, (asta da trădare, de la cine nu te aştepţi!) au anunţat victoria lui Joe Biden.

O mînărie a Statului Paralel din SUA, ce ar putea servi drept exemplu Statului Paralel de la noi în 6 decembrie 2020:

Înainte de a fi numărate voturile, doar pe baza exit pool-urilor, PNL să fie declarat cîştigător al alegerilor cu peste 50%.

Indiscutabil din punct de vedere practic, scorul dintre Joe Biden şi Donald Trump nu poate fi răsturnat după încheierea numărătorii.

Diferenţa dintre el şi Donald Trump era prea mare în clipa intrării în joc a votului prin corespondenţă. Electoratul lui Donald Trump a mers la urne pe 3 noiembrie 2020, sfidînd Pandemia, după cum i-a zis însuşi Donald Trump. Electoratul lui Joe Biden a preferat votul prin poştă. Au funcţionat nu numai teama de coronavirus, dar şi mai mica determinare decît cea a electoratului trumpist. Fără votul prin corespondenţă, Joe Biden pierdea alegerile.

Donald Trump anunţă că se va adresa Justiţiei în legătură cu fraudele comise prin intermediul votului prin poştă.

Nu cred că va avea vreo şansă.

Da, dar asta nu înseamnă că Joe Biden să se autoproclame deja, doar pentru că aşa susţin mogulii media, cel de-al 46-lea preşedinte al Americii.

Din punctul de vedere al Constituţiei şi dacă Joe Biden ar avea deja 1000 de electori, iar Donald Trump ar avea doar unul, Joe Biden nu se poate autoproclama învingător pînă nu se încheie numărătoarea.

Din punctul de vedere al democraţiei americane, Donald Trump, în calitate de cetăţean, are dreptul să se adreseze Justiţiei cu o plîngere privind fraudarea. N-are nici o probă? Păi cine a stabilit asta? Presa americană?  Presa americană nu e Justiţia americană.

Chiar dacă n-are nici o probă, Donald Trump are dreptul să spere într-o decizie favorabilă.

Dreptul cetăţeanului american stabilit odată pentru totdeauna prin Constituţie.

Abia după ce plîngerea lui Donald Trump e respinsă, şi în condiţiile încheierii numărătorii, se poate vorbi din punct de vedere democratic de victoria lui Joe Biden.

 Altfel ar fi stat lucrurile dacă Donald Trump şi-ar fi recunoscut înfrîngerea.

 În aceste condiţii, chiar dacă numărătoarea nu s-a încheiat, Biden se putea autoproclama preşedinte ales.

Proclamarea de către televiziuni a fost urmată de un val de recunoaşteri internaţionale.

S-au grăbit şi ai noştri să posteze pe reţelele sociale mesaje de felicitare înainte de termen.

Nu numai Klaus Iohannis, dar şi Marcel Ciolacu, Dan Barna, Gabriela Firea.

A lipsit Femeia arsă din valiza de la marginea drumului cultivată la televiziunile noastre de ştiri.

Nu e însă prea tîrziu să se pronunţe şi ea.

Tot la televiziunile de ştiri!

Ce s-a făcut prin crearea acestui moment planetar de considerare a lui Joe Biden drept cel de-al 46-lea preşedinte al Americii? Sînt mai multe ipoteze de lucru. Una ar fi cea potrivit căreia s-a vrut să se pună capăt atmosferei de nesiguranţă dată de campania lui Donald Trump de nerecunoaştere a rezultatului. Prin proclamarea lui Joe Biden drept preşedinte ales, Planetei i s-a dat semnalul că tărăboiul, văzut ca dăunător pentru imagine SUA în lume, s-a încheiat. America nu-şi poate permite să ofere lumii spectacolul penibil al unei ţări din Caraibe.

O altă ipoteză ar fi cea de a-i lua lui Donald Trump orice speranţă de a mai răsturna rezultatul. Eu, de exemplu, nu cred că în plan legal acţiunile în justiţie ar fi avut vreo şansă. Din punct de vedere democratic ar fi fost bine dacă America ar fi arătat lumii că oferă unui cetăţean dreptul de a se adresa Justiţiei. Prin proclamarea învingătorului fără a lua în calcul posibilitatea – fie şi minimă – ca în Justiţie Donald Trump să răstoarne scorul, s-a creat impresia – stînjenitoare – că s-a vrut o presiune politică asupra Justiţiei. Cine are curajul să-i dea dreptate lui Donald Trump după ce Joe Biden a fost recunoscut ca învingător în faţa întregii Planete?

Am avut de-a face cu un clasic furat al startului, un fel de Cine e mai iute de mînă cîştigă. Şi istoria noastră post decembristă e plină de astfel de momente. Ion Iliescu s-a autoproclamat noul şef al statului la ora 22 din 22 decembrie 1989 fără a ţine cont că mai erau şi alţii care pretindeau acest rol. În 2004, Traian Băsescu n-a mai aşteptat numărătoarea finală a voturilor şi s-a proclamat preşedinte în defavoarea lui Adrian Năstase.

În 2009 a încercat să repete figura Mircea Geoană. Deşi calculele îi arătau că voturile din străinătate sînt în favoarea lui Traian Băsescu, Mircea Geoană s-a autoproclamat învingător. Dacă ar fi avut de partea sa Statul Paralel, Mircea Geoană ar fi rămas preşedinte.

America a susţinut până acum că mînăriile sînt tipice republicilor bananiere, democraţiilor necoapte. De aceea, America a intervenit în ţările din Est, inclusiv în România, cînd s-a părut că procedurile în materie de alegeri nu sînt respectate pînă la nivel de virgulă.

Da, dar în cazul alegerilor de anul acesta multe proceduri au fost sfidate:

De la cenzurarea de către presă a unuia dintre candidaţi pînă la autoproclamarea înainte de termenul legal drept câştigător al unuia dintre concurenţi.

Presa americană, sub semnul duşmăniei crîncene faţă de Donald Trump, s-a grăbit să-l proclame pe Joe Biden preşedinte ales înainte ca numărătoarea voturilor să se fi încheiat şi înainte ca anunţatele intervenţii în Justiţie să fi fost făcute.

La rîndu-i, cel care mai mult ca sigur va fi al 46-lea preşedinte al Americii s-a grăbit să se autoproclame învingător înainte de încheierea alegerilor. Unde e respectarea riguroasă a procedurilor cerută altor ţări?”

 

NOTĂ: Acest editorial e preluat integral de pe cristoiublog.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici