Prima pagină » Știri externe » Accesul la informație devine infracțiune în Rusia: cetățenii vor fi amendați pentru simpla deschidere a unui conținut incomod Kremlinului

Accesul la informație devine infracțiune în Rusia: cetățenii vor fi amendați pentru simpla deschidere a unui conținut incomod Kremlinului

Rusia a adoptat un nou pachet legislativ care permite amendarea cetățenilor doar pentru simpla accesare de conținuturi online considerate „extremiste” de către Kremlin, fără decizie judecătorească.
Accesul la informație devine infracțiune în Rusia: cetățenii vor fi amendați pentru simpla deschidere a unui conținut incomod Kremlinului
Sursă foto: Pexels

Controlul Kremlinului asupra spațiului digital atinge un nou nivel alarmant. Duma de Stat a adoptat marți un pachet legislativ care permite sancționarea cetățenilor ruși pentru simplul fapt că accesează conținuturi online, pe care autoritățile le consideră „extremiste”. Chiar și fără decizie judecătorească.

Noua lege prevede modificarea Codului infracțiunilor administrative și introducerea de amenzi de până la 5.000 de ruble – aproximativ 54 de euro, pentru accesarea sau căutarea de conținut considerat „extremist”, inclusiv prin utilizarea rețelelor VPN, care ascunde adresa IP a utilizatorului. Dispozițiile nou adoptate impun și interzicerea utilizării acestor de protejare a identității digitale.

Este pentru prima dată în Rusia când cineva poate fi amendat nu pentru distribuirea unui conținut, ci doar pentru simpla accesare a acestuia, adesea accidentală”, a declarat vicepreședintele Dumei de Stat, Vladislav Davankov, din partea partidului centrist Noul Popor, citat de Le Figaro.

Etichetare colectivă fără judecată, doar prin asociere

306 deputați au votat pentru aceste modificări, 67 împotrivă, iar 22 s-au abținut. Doar două grupuri parlamentare s-au opus: Partidul Comunist și „Just Rusia”, alături de deputați din partidul liberal „Noul Popor”, de obicei aliniat Kremlinului.

O modificare-cheie a legii elimină necesitatea unei decizii judecătorești pentru ca un grup să fie declarat „organizație extremistă”. De acum înainte, în Rusia, dacă un singur membru al unui grup a fost condamnat pentru extremism, întregul grup – chiar și informal – poate fi etichetat astfel. Această extindere oferă statului un instrument aproape discreționar de interdicție.

Chiar și căutările online sunt sancționate

Ministerul rus de Justiție actualizează constant o listă de peste 500 de pagini cu conținuturi „extremiste”, fără un control independent real. În această listă intră terorismul, ultranaționalismul, dar și opoziția politică pașnică, mișcarea LGBT+ sau postările legate de Alexei Navalnîi, liderul opoziției, mort în detenție în februarie 2024.

Măsurile adoptate marchează o escaladare periculoasă a cenzurii digitale și a supravegherii de stat. Potrivit opozantului Boris Nadejdine, „dacă cineva caută online cine a fost Alexei Navalnîi, acesta poate fi amendat”.

Susținătorii regimului din Rusia, prinși în propria lege

Paradoxal, chiar și unii susținători ai politicilor Kremlinului și-au exprimat îngrijorarea. Ekaterina Mizulina, directoarea Ligii pentru un Internet Sigur – organizație cunoscută pentru susținerea cenzurii pe internet în Rusia – consideră că legea ar putea afecta munca de monitorizare a conținuturilor extremiste: „Aproximativ 30% din activitatea noastră constă în semnalarea acestor conținuturi. Conform noii legi, ea devine deveni ilegală.”

Șefa Ligii este de părere că inclusiv anchetatorii ar putea ajunge să încalce legea în cursul investigațiilor.

WhatsApp va fi înlocuit cu o aplicație rusă, în totalitate controlată

„Orice grup, chiar și un chat privat, poate fi considerat extremist dacă un singur membru a fost condamnat. Se deschide calea pentru o represiune nelimitată”, a explicat Marie Struthers, directoare pentru Europa de Est și Asia Centrală în cadrul Amnesty Internațional, una dintre cele mai cunoscute organizații non-guvernamentale internaționale care luptă pentru drepturile omului.
Ea a subliniat că aceste schimbări încalcă flagrant Constituția Rusiei și angajamentele internaționale privind dreptul la viață privată, libertatea de exprimare și de asociere.

Guvernul rus pregătește și interzicerea WhatsApp, urmând s-o înlocuiască cu o aplicație internă, pe care statul rus o poate controla în totalitate, denumită MAX. Reamintim că Meta, compania-mamă a WhatsApp, Facebook și Instagram, este considerată oficial „extremistă” în Rusia.