Adunarea Generală a ONU a votat o cerere de încetare imediată a focului în războiul dintre Israel şi Hamas / 153 de ţări au votat pentru. România s-a abţinut. SUA au votat împotrivă

Adunarea Generală a ONU a cerut marţi o încetare imediată a focului în războiul dintre Israel şi Hamas, după ce mai mult de trei sferturi din cei 193 de membri au sprijinit această măsură, care a fost respinsă săptămâna trecută de Statele Unite în Consiliul de Securitate.

2585 afișări
Imaginea articolului Adunarea Generală a ONU a votat o cerere de încetare imediată a focului în războiul dintre Israel şi Hamas / 153 de ţări au votat pentru. România s-a abţinut. SUA au votat împotrivă

Adunarea Generală a ONU a votat o cerere de încetare imediată a focului în războiul dintre Israel şi Hamas / 153 de ţări au votat pentru. România s-a abţinut

Statele Unite nu au drept de veto în Adunarea Generală. SUA a votat împotriva rezoluţiei, alături de Israel şi alte opt ţări. Rezoluţia a fost adoptată în aplauze cu 153 de voturi pentru, în timp ce 23 de ţări, printre care şi România, s-au abţinut de la vot.

Rezoluţia Adunării Generale cere, de asemenea, eliberarea imediată şi necondiţionată a tuturor ostaticilor şi respectarea de către părţile beligerante a dreptului internaţional, în special în ceea ce priveşte protecţia civililor.

Rezoluţiile Adunării Generale nu sunt obligatorii, dar au greutate politică, reflectând o viziune globală asupra războiului. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut de mult timp o încetare a focului pentru cauze umanitare.

Ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat în faţa Adunării Generale, înainte de vot, că există aspecte ale rezoluţiei pe care SUA le sprijină, cum ar fi necesitatea de a aborda de urgenţă situaţia umanitară gravă din Gaza, de a proteja civilii şi de a elibera ostaticii.

Dar ea a adăugat: "Orice încetare a focului în acest moment ar fi, în cel mai bun caz, temporară şi, în cel mai rău caz, periculoasă - periculoasă pentru israelieni, care ar fi supuşi unor atacuri neîncetate, dar şi pentru palestinieni, care merită şansa de a-şi construi un viitor mai bun, fără Hamas".

Înainte de votul ONU, preşedintele american Joe Biden a declarat la un eveniment de strângere de fonduri pentru campania sa de realegere din 2024 că Israelul îşi pierde sprijinul internaţional din cauza "bombardamentelor fără discernământ care au loc".

Trimisul palestinian la ONU, Riyad Mansour, citând marile proteste pro-palestiniene din întreaga lume, a declarat că SUA nu pot continua "să ignore această putere masivă". El a descris votul din Adunarea Generală ca fiind un punct culminant al sentimentului public.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici