"Nimeni nu s-a gândit că se va ajunge atât de departe. Nimeni nu se aştepta ca ruşii să bombardeze obiective din Georgia şi că vor ocupa jumătate din ţară", declară Tornike Haracenidze, analist politic la Tbilisi.
"Georgia a fost forţată să accepte un acord care nu este decât formal o încetare a focului. De fapt, ruşii consideră că acest acord le dă dreptul să se deplaseze peste tot şi să distrugă infrastructura georgiană", afirmă Svante Cornell, director adjunct al Institutului pentru Asia Centrală de la Stockholm.
Preşedintele Saakaşvili a apărut vizibil afectat la conferinţa de presă cu secretarul de Stat american Condoleezza Rice, iar premierul Lado Gurghenidze a declarat că Tbilisi a semnat acordul sub presiune.
Chiar dacă Rusia îşi retrage trupele de pe teritoriul georgian cu excepţia Osetiei de Sud şi Abhaziei, Georgia pierde controlul asupra zonelor situate la frontiera cu teritoriile separatiste.
Un diplomat occidental de rang înalt a declarat că Rusia s-ar putea folosi de precedentul Kosovo pentru recunoaşterea independenţei celor două republici. "Ruşii văd în acest caz un nou Kosovo. Cazul este departe de a se fi terminat", explică diplomatul.