Ahmet Davutoglu: Turcia nu trebuie să devină "o tabără de concentrare" pentru imigranţi

Turcia solicită fonduri suplimentare de la UE în schimbul opririi valului de imigranţi care se îndreaptă spre Europa, dar statul turc nu va deveni "o tabără de concentrare" pentru imigranţi, susţine premierul turc, Ahmet Davutoglu, citat de site-ul agenţiei de presă Reuters.

1154 afișări
Imaginea articolului Ahmet Davutoglu: Turcia nu trebuie să devină "o tabără de concentrare" pentru imigranţi

Ahmet Davutoglu: Turcia nu trebuie să devină "o tabără de concentrare" pentru imigranţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu putem accepta ideea că «oferim asta Turciei şi că Turcia este mulţumită, aşa că imigranţii trebuie să rămână în Turcia»", a precizat, luni, Davutoglu într-un interviu pentru postul turc Ahaber TV, referindu-se la fondurile pe care UE le discută cu Turcia în vederea gestionării crizei migraţiei.

"Nimeni nu ar trebui să se aştepte ca Turcia să devină o ţară care se găzduiască toţi imigranţii, ca o tabără de concentrare", a adăugat premierul turc.

Liderii UE care au participat joi la un summit al Consiliului European pe tema crizei migraţiei au declarat că au convenit împreună cu Guvernul de la Ankara asupra unui plan privind migraţia. Cancelarul german, Angela Merkel, a precizat că suma discutată ar fi de aproximativ trei miliarde de euro.

Însă după întâlnirea cu Merkel de duminică din Istanbul, premierul turc a precizat că suma ar proveni din fonduri "IPA" - asistenţă financiară pentru pre-aderarea Turciei la UE - şi că Ankara solicită fonduri suplimentare care să fie revizuite anual.

"Propunerea sumei de trei miliarde de euro din fonduri IPA nu mai este valabilă din moment ce am spus că nu o acceptăm", a precizat Davutoglu.

"Cât despre resursele noi, vorbim despre trei miliarde de euro în primă fază. Dar nu vrem să vorbim de o sumă fixă pentru că necesităţile ar putea creşte şi că fondurile ar trebui revizuite anual", a subliniat premierul turc.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi premierul Ahmet Davutoglu, membri ai partidului AK care va participa la alegerile generale din 1 noiembrie, încearcă să evite orice impresie de slăbiciune pe care ar putea să o lase în negocierile cu statele membre UE, pe care le acuză că au realizat târziu care este importanţa Turciei în criza migraţiei.

Duminică, Merkel a oferit oficialilor turci sprijin pentru progrese rapide în sensul acordării statului de membru UE, precum şi accelerarea procedurilor privitoare la acordarea dreptului de a călători fără viză pentru cetăţenii turci, o prioritate pentru cei 78 de milioane de cetăţeni.

Turcia găzduieşte deja aproximativ două milioane de imigranţi, dintre care majoritatea sunt refugiaţi sirieni.

Potrivit agenţiei europene pentru supravegherea frontierelor, Frontex, peste 630.000 de imigranţi au ajuns de la începutul anului şi până în prezent pe teritoriul UE, mulţi dintre ei pe mare, din Turcia în Grecia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici