Al-Assad şi-a sărbătorit ziua de naştere, după ce a îndepărtat ameninţarea atacurilor

Bashar al-Assad a sărbătorit miercuri împlinirea vârstei de 48 de ani, după ce a reuşit să îndepărteze perspectiva unor atacuri militare pe care Statele Unite şi Franţa vor să le efectueze împotriva regimului său, acuzat de folosirea armei chimice împotriva civililor.

166 afișări
Imaginea articolului Al-Assad şi-a sărbătorit ziua de naştere, după ce a îndepărtat ameninţarea atacurilor

Al-Assad şi-a sărbătorit ziua de naştere, după ce a îndepărtat ameninţarea atacurilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un site sirian care susţine regimul i-a îndemnat pe locuitorii Damascului să îşi manifeste susţinerea faţă de şeful statului participând, în maşini, la un marş în coloană prin cartierul Mazze, în centrul capitalei.

Un oftalmolog cu studii în Anglia, tatăl a trei copii, Bashar al-Assad i-a succedat în funcţie tatălui său, Hafez al-Assad, care a decedat în 2000, deşi postul urma să îi revină fratelui său mai mare Bassel, care a murit într-un accident rutier.

El este vizat din martie 2011 de o revoltă care s-a transformat în rebeliune armată şi s-a soldat cu peste 110.000 de morţi, potrivit unui ONG sirian cu sediul în Marea Britanie, care se sprijină pe o vastă reţea de activişti în Siria.

Considerat, la începutul mandatului - în urma unor declaraţii în favoarea unor deschideri politice şi economice - drept un potenţial reformator, el a optat, încă de la începutul revoltei siriene pentru fermitate şi a spus în mai multe rânduri că nu se va da bătut, în orice caz nu până la sfârşitul mandatului actual, care expiră în 2014.

"Este mult mai «boss» ca înainte, chiar dacă nu poate acţiona fără susţinerea aparatului militar şi Securităţii", a apreciat recent Nikolaos van Dam, un diplomat olandez, autorul cărţii "Lupta pentru putere în Siria: confesionalism, regionalism şi tribalism în politică 1961-1994".

"Îşi ascultă cei câţiva consilieri, dar ia decizii singuri", insistă un expert de la Beirut.

Între persoanele în care are încredere se află fratele său mai mic, colonelul Maher al-Assad - comandantul diviziei care apără Damascul -, soţia sa Asma, unchiul său Mohammad Makhlouf şi vărul său Rami Makhlouf - doi oameni de afaceri cu o reputaţie proastă - şi Hafez Makhlouf, un şef al Securităţii la Damasc. Toţi sunt, ca şi el, alawiţi, mai puţin Asma, care este sunnită.

Doi druzi de află, de asemenea, printre apropriaţii săi, şi anume Mansour Azzam, ministrul Afacerilor Prezidenţiale, şi Louna al-Chibl, o fostă jurnalistă. Tot între apropiaţi se numără şi generalul Houssam Soukkar (alawit), consilier prezidenţial pentru Securitate, şi doi veterani sunniţi în domeniul serviciilor de informaţii, generalul Ali Mamlouk, care este şeful Securităţii naţionale, şi generalul Rustom Ghazale, şeful Securităţii politice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici