Alexei Navalnîi ar putea sta la închisoare până cel puţin în 2050

  • Alexei Navalnîi, liderul opoziţiei ruse încarcerat, a declarat că este anchetat pentru acuzaţii de terorism, ceea ce l-ar putea duce la închisoare dincolo de anul 2050.
  • Vorbind prin legătură video din colonia sa penală, Navalnîi a calificat noul caz împotriva sa drept "absurd".
  • El riscă deja 11 ani şi jumătate de închisoare pentru o serie de acuzaţii, despre care susţinătorii săi spun că sunt inventate.
372 afișări
Imaginea articolului Alexei Navalnîi ar putea sta la închisoare până cel puţin în 2050

Alexei Navalny ar putea sta la închisoare până cel puţin în 2050

Navalnîi a declarat miercuri, în faţa instanţei, că a fost deschis un nou dosar penal în care va fi judecat de un tribunal militar pentru acuzaţii de "terorism".
 
El a spus că aceasta are legătură cu un dosar penal deschis împotriva sa în octombrie, sub acuzaţia de creare a unui grup extremist, de incitare la ură împotriva oficialilor de stat şi de apel la proteste neautorizate, potrivit BBC.
 
Au adus acuzaţii absurde împotriva mea, potrivit cărora risc până la 35 de ani", a declarat criticul Kremlinului, care se află în închisoare de când s-a întors în Rusia, în ianuarie 2021, după ce s-a recuperat în urma unui atac cu agent neurotoxic în Siberia.
 
Deocamdată nu a existat nicio confirmare a unui caz penal separat din partea autorităţilor ruse.
 
Ultima înfăţişare în instanţă a lui Navalnîi a făcut parte dintr-o audiere premergătoare procesului legată de timpul pe care autorităţile i-l acordă pentru a se familiariza cu dosarele cazului. El urmează să se prezinte din nou în instanţă săptămâna viitoare.
 
Termenul său actual de închisoare se încheie în 2031, dar dacă i se va aplica pedeapsa maximă în toate cazurile deschise împotriva sa, el va rămâne în spatele gratiilor şi după 2050, potrivit proiectului de investigaţie Agentstvo, care citează avocaţi.
 
După înfăţişarea sa de miercuri, Navalnîi a declarat că s-a întors la izolare, după ce a petrecut deja 15 zile acolo.
 
Între timp, un alt disident rus de profil înalt riscă cinci ani de închisoare în oraşul pe care l-a condus timp de mai mulţi ani. Parchetul din Ekaterinburg susţine că fostul primar Evgheni Roizman a participat în august anul trecut la o discuţie pe YouTube în care a evaluat negativ modul în care sunt folosite trupele ruseşti în Ucraina.
 
Într-un interviu acordat AFP în vara anului trecut, Roizman a declarat: „Se întâmplă ceva oribil, răul prevalează. Răul absolut josnic prevalează brusc în faţa ochilor noştri. Până la arestarea sa în august, fostul primar era unul dintre ultimii politicieni proeminenţi ai opoziţiei din Rusia care nu fuseseră ucişi, reţinuţi sau forţaţi să părăsească ţara”.
 
În interviuri, a fost adesea întrebat de ce nu a fugit din Rusia, ca mulţi dintre colegii săi activişti. „Nu pot fugi", a spus el la scurt timp după începerea invaziei la scară largă a Ucrainei. „Este inacceptabil pentru mine să fac asta".
 
La începutul acestei săptămâni, într-o altă demonstraţie a reprimării de către Rusia a opiniilor disidente cu privire la invazie, un lucrător al ministerului de interne a fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru că a răspândit "ştiri false" despre război într-o convorbire telefonică personală.
 
Serghei Klokov a fost reţinut la câteva săptămâni după invazia Rusiei în Ucraina, în martie 2022, când telefonul său a fost ascultat. El i-ar fi spus unui prieten prin telefon: „Credem că luptăm împotriva fascismului, dar nu există fascism acolo. Nu există".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici