ANALIZĂ: Atacurile din Paris. Patru dintre autori sunt de negăsit

Ancheta asupra atacurilor din 13 noiembrie de la Paris se concentrează mai mult ca niciodată - la două luni de la baia de sânge - în Belgia, unde patru bărbaţi daţi în urmărire de poliţiile europene, inclusiv Salah Abdeslam, sunt de negăsit, iar trei kamikaze rămân de identificat, scrie AFP online.

2159 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Atacurile din Paris. Patru dintre autori sunt de negăsit

ANALIZĂ: Atacurile din Paris. Patru dintre autori sunt de negăsit (Imagine: Hepta/Mediafax Foto)

Patru suspecţi daţi în căutare

Salah Abdeslam, în vârstă de 26 de ani, suspectat că a îndeplinit cel puţin un rol-cheie de logistician, s-a "evaporat" după ce a fost strecurat afară din Paris, de către prieteni, la o zi după atacuri. "Nu ştim unde este", altfel "l-am fi prins", declara duminică ministrul francez de Interne Bernard Cazeneuve.

Pe 16 noiembrie, în baza unei informaţii, poliţia credea că avea să-l găsească la o familie, în cartierul Molenbeek din Bruxelles - considerat drept un "furnizor de candidaţi pentru jihad" -, dar operaţiunea avea să se încheie cu un eşec.

Ancheta a scos la lumină legăturile strânse pe care acesta le avea cu belgianul de origine marocană Abdelhamid Abaaoud, presupusul organizator al atacurilor care-şi au originea la Molenbeek, al cărui complice în infracţiuni mărunte era şi pe care-l cunoştea de zece ani.

Suspectat că a jucat la rândul său un rol de prim-plan, pe numele lui Mohamed Abrini - alt blegian de origine marocană văzut în compania lui Abdeslam cu două zile înaintea atacurilor şi în preziua masacrelor - a fost emis un mandat internaţional de arestare.

Anchetatorii caută totodată alţi doi bărbaţi, controlaţi la începutul lui septembrie în Austria, alături de Abdeslam, care deţineau documente false pe numele de Samir Bouzid şi Soufiane Kayal. Primul se pare că i-a transmis - din Belgia - instrucţiuni lui Hasna Aïtboulahcen şi că i-a trimis suma de 750 de euro cu scopul de a-l ajuta pe vărul ei, Abaaoud, în timpul fugii. Cel de-al doilea ar fi închiriat una dintre ascunzătorile din Belgia.

Oare au ajuns aceşti patru bărbaţi în Siria? Niciun element nu susţine această ipoteză în acest stadiu.

Belgia, "baza din spatele liniei frontului"

Trei centuri care ar fi putut servi la transportul unor explozibili şi nişte urme de peroxid de acetonă (TATP) au fost găsite într-un apartament închiriat sub o falsă identitate la Bruxelles, ceea ce pare să întărească scenariul potrivit căruia atentatele - soldate cu 130 de morţi şi sute de răniţi - au fost pregătite în capitala belgiană. Tot în acest apartament a fost găsită şi o amprentă a lui Salah Abdeslam. Oare s-a ascuns în acest apartament de când este dat în urmărire?

Zece bărbaţi au fost inculpaţi în Belgia, dintre care nouă se află în detenţie provizorie, suspectaţi că l-ar fi ajutat pe Abdeslam în timpul fugii. Belgianul Ahmad Dahmani, suspectat că a participat la reperarea unor ţinte, este încarcerat în continuare în Turcia.

Două persoane au rămas inculpate - în Franţa - pentru că i-au furnizat lui Abaaoud locuinţa în care s-a refugiat la Saint-Denis, însă aceşti infractori mărunţi nu par să fie îngrijoraţi că le-ar fi pregătit sau ar fi participat la atacuri.

Ce spune telefonia?

Atacatorii foloseau mai multe linii telefonice - nu mai puţin de cinci în cazul lui Salah Abdeslam -, ceea ce complică munca anchetatorilor.

Comandourile s-au coordonat în timp real la telefon în timpul masacrelor şi totodată cu una sau mai multe persoane aflate în Belgia. Unul dintre ele a primit un SMS care a fost trimis din apropiere de Bataclan - "Plecăm, începem".

Un telefon mobil belgian - localizat în mai multe locuri în care au fost comise atacurile în acea seară - îi intrigă pe anchetatori. "A priori, (telefonul) nu ar fi fost folosit de către un membru al comandourilor", potrivit unei surse apropiate anchetei.

Anchetatorii depun totodată eforturi să ia urma armelor folosite - de origine sârbă, bulgară şi chineză.

Cine mai rămâne de identificat?

Şase dintre cei nouă atacatori, morţi în seara atacurilor sau în asaltul de la Saint-Denis, au fost identificaţi.

Rămân să fie identificaţi doi dintre cei trei kamikaze de la Stade de France, veniţi din Siria cu paşapoarte false odată cu valul de migranţi. Al treilea bărbat ucis pe 18 noiembrie la Saint-Denis, care probabil a participat la carnagii, este în curs de identificare.

Cel puţin şapte dintre autori au fost în Siria. Cum s-au întors în Europa, mai ales Abaaoud, care era cunoscut ca un adevărat lup alb serviciilor? Câţi dintre ei s-au amestecat între refugiaţi pentru a ajunge în spaţiul Schengen? sunt întrebările ridicate de redactorii AFP.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici