ANALIZĂ: Putin este într-o postură diferită faţă de era Stalin-Mao, când Rusia ajuta China

Preşedintele rus Vladimir Putin a început marţi o vizită de două zile în China, cea mai mare economie din Asia şi a doua în lume după SUA, dar situaţia în care se află şeful statului rus s-a inversat faţă de era lui Iosif Stalin şi Mao Zedong, când China era puternic dependentă de ajutorul sovietic.

992 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Putin este într-o postură diferită faţă de era Stalin-Mao, când Rusia ajuta China

ANALIZĂ: Putin este într-o postură diferită faţă de era Stalin-Mao, când Rusia ajuta China (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Putin vrea ca în timpul vizitei la Shanghai să încheie un acord pentru livrearea de gaze ruseşti Chinei, după peste un deceniu de negocieri dificile din cauza preţului, scrie Bloomberg.

Contractul este "aproape finalizat", a declarat preşedintele rus presei din China într-un interviu publicat anterior vizitei.

Rusia vrea să consolideze relaţiile cu China în contextul crizei din Ucraina, care a condus la o îndepărtare a ţării de Statele Unite şi ţările europene. Relaţia cu China, cel mai mare partener comercial al Rusiei, cu schimburi totale de 96 de miliarde de dolari anul trecut, devine şi mai importantă, întrucât escaladarea sancţiunilor riscă să împingă economia Rusiei în recesiune.

"Relaţiile Chinei cu Rusia vor trebui să se dezvolte, odată cu deteriorarea celor cu Occidentul. Mai degrabă Beijingul, şi nu Moscova, va fi puterea cu mai mare greutate", a declarat Dmitri Trenin, director la centrul Carnegie din Moscova.

Inversarea rolurilor dintre cele două ţări este evidenţiată de evoluţia economică din ultimii 35 de ani. În 1979, când Deng Xiaoping începea transformarea economică a Chinei, PIB al ţării era de numai 40% din cel al URSS, potrivit unui studiu al Centrului pentru Reformă Europeană. În prezent, economia Chinei este de patru ori mai mare decât cea a Rusiei, statul succesor al URSS.

Disponibilitatea Rusiei de a face afaceri cu China marchează o nouă etapă în relaţiile tumultoase dintre cele două state, care la un anumit moment erau liderii taberei statelor comuniste, notează Bloomberg. În timp ce Mao a acceptat un rol secund lui Stalin, relaţiile s-au înrăutăţit după moartea dictatorului sovietic, iar în 1969 s-a ajuns chiar la un scurt război de graniţă.

Lipsa de încredere s-a menţinut odată cu evoluţia diferită a ideologiilor celor două superputeri, până la începerea unei reapropieri în anii '90, în timpul mandatului preşedintelui rus Boris Elţin. Rusia prezintă vizita actuală a lui Putin ca pe o ocazie de a consolida relaţiile.

Rusia şi China, puteri nucleare cu drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU, colaborează deja destul de strâns diplomatic împotriva dominaţiei Statelor Unite la nivel internaţional.

"Au nevoie unul de celălalt mai mult decât în mod obişnuit", întrucât China este implicată în dispute internaţionale, inclusiv cele privind demarcarea apelor teritoriale în Marea Chinei de Sud, a declarat Li Lifan, director adjunct la Centrul de Studii despre Rusia şi Asia Centrală de la Academia de Ştiinţe Sociale din Shanghai.

Relaţia Chinei cu Rusia asunde, însă, un grad ridicat de neîncredere, a spus Jian Zhang, profesor la Academia Forţelor de Apărare ale Australiei.

"Ambele ţări vor să folosească această relaţie pentru negocieri cu SUA. În dedesubt există încă o neînceredere considerabilă şi interese conflictuale", a spus el.

Într-un semn de solidaritate, preşedintele chinez Xi Jinping a fost invitatul de onoare la Olimpiada organizată de Rusia în februarie la Soci, în timp ce preşedintele SUA Barack Obama şi cei mai mulţi lideri europeni, printre care şi canelarul german Angela Merkel, au evitat prezenţa.

În criza din Ucraina, China nu s-a plasat decisiv de partea Rusiei sau a ţărilor occidentale.

"Diplomaţia are nevoie de context, iar acum este un context bun pentru China şi Rusia să fie mai apropiate. Cuvinte precum alianţă sau coaliţie sunt excluse încă din documentele oficiale. China şi Rusia discută despre relaţii bilaterale mai strânse, dar nu despre un nou grup", a spus Li, de la Academia de Ştiinţe Sociale din Shanghai.

Delegaţia rusă în China, care îi include şi pe şefii Gazprom şi Rosneft, companiile de stat producătoare de gaze naturale şi petrol, ar vrea semnarea unui contract pe 30 de ani pentru livrarea anuală a 38 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, circa 20% din exporturile Rusiei către Europa. De asemenea, discuţiile ar trebui să deschidă calea pentru construirea primului gazoduct către China.

Rusia a inaugurat un oleoduct către China în 2011, iar guvernul de la Moscova vrea să semneze şi un contract pentru livrarea a 100 de milioane de tone de petrol în 10 ani, cu o valoare estimată de 85 de miliarde de dolari.

Discuţiile despre gaze, începute în 2004, sunt încă blocate de lipsa unui acord asupra preţului, a declarat secretarul de stat din Ministerul de Externe chinez Cheng Guoping, joi, în timpul unei confereinţe de presă. Pentru a finanţa un gazoduct de 22 de miliarde de dolari din Siberia până în China, Rusia a încercat să obţină un preţ similar celui din Europa, dar China a refuzat.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus a declarat, marţi, că acordul pentru livrarea de gaze nu a fost încă finalizat.

"Au fost făcute progrese semnificative în privinţa gazelor, dar există aspecte care trebuie finalizate referitor la preţ. Contractul ar putea fi semnat în orice moment", a spus el.

Putin se află sub presiune să ajungă la o înţelegere cu chinezii, din cauza tensiunilor care ameninţă să afecteze capacitatea Rusiei de a vinde gaze în Europa, a declarat Vladimir Portiakov, director adjunct la Institutul de Studii despre Orientul Extrem de la Academia de Ştiinţe a Rusiei.

"Situaţia sugerează că ar trebui semnat acum contractul pentru gaze, chiar şi la un preţ mai mic. Nu mai este vorba doar despre profitul companiei, ci şi despre lucururi mai importante. Dacă Rusia nu semnează acum, va fi o lovitură", a spus el.

Rolul Rusiei în comerţul Chinei este limitat de reticenţa guvernului de la Moscova de a vinde statului asiatic armament de ultimă generaţie. Rusia a evitat astfel de tranzacţii, deoarece priveşte în continuare China ca pe o posibilă ameninţare şi este îngrijorată ca tehnologia să nu fie copiată de China în propria producţie de armament, afirmă Vasili Kaşin, cercetător la Centrul de Analiză a Strategiilor şi Tehnologiilor din Moscova.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici