Anders Breivik: Sunt o persoană foarte simpatică într-o perioadă normală. Am fost nevoit să-mi refulez emoţiile pentru a putea comite atacurile

Anders Behring Breivik, judecat pentru uciderea a 77 de persoane vara trecută în regiunea Oslo, a declarat vineri că este o persoană "foarte simpatică", dar că a fost nevoit să îşi refuleze emoţiile începând din 2006 încoace, pentru a putea comite atacurile.

816 afișări
Imaginea articolului Anders Breivik: Sunt o persoană foarte simpatică într-o perioadă normală. Am fost nevoit să-mi refulez emoţiile pentru a putea comite atacurile

Anders Breivik (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sunt o persoană foarte simpatică într-o perioadă normală", a declarat el în cea de a cincea zi de proces.

Însă extremistul de dreapta a precizat că a fost nevoit să îşi refuleze emoţiile, prin practicarea meditaţiei, şi să îşi întrerupă legăturile sociale, în 2006, pentru a putea să se pregătească să comită cele două atacuri de la 22 iulie 2011.

În acea zi, acesta a deschis focul asupra a sute de tineri laburişti reuniţi într-o tabără de vară pe Insula Utoya, omorând 69 de persoane, în principal adolescenţi.

Anterior, el a detonat o bombă lângă sediul Guvernului nrovegian, în centrul capitalei Oslo, ucigând alte opt persoane.

Declarându-se în război împotriva "elitelor" care permit "islamizarea" Europei, Breivik a recunoscut faptele de care este acuzat, dar refuză să pledeze vinovat.

El a explicat, vineri, că a decis să comită o "operaţiune sinucigaşă" - se gândea că va muri pe 22 iulie - după ce a epuizat "toate căile paşnice" de a-şi promova cauza naţionalistă, o tentativă care s-a lovit de "cenzura" presei, controlată, în opinia sa, de multiculuralism.

Breivik a acuzat încă o dată presa europeană că cenzurează în mod sistematic ideologia naţionalistă, încă de la sfârşitul celui de al Doilea Război Mondial, şi a apreciat că şcoala este o "tabără de îndoctrinare" care acţionează în contul "marxismului cultural".

Pentru a putea comite tirul, extremistul de dreapta, în vârstă de 33 de ani, a precizat că a recurs la un "mecanism de apărare" şi că şi-a "dezumanizat" victimele antrenându-se mental timp de mai mulţi ani.

"Trebuie să dezumanizezi inamicul (...). Dacă nu aş fi făcut-o, nu aş fi reuşit" să comit masacrul, a spus acesta.

"Sunt antirasist", a răspuns el când a fost întrebat de avocaţii săi despre acest lucru, declarându-se revoltat de "rasismul antieuropean" al presei.

Problema sănătăţii mentale a lui Breivik, declarat iresponsabil din punct de vedere penal în urma unei prime expertiza psihiatrice, iar ulterior declarat responsabil în urma unei contraexpertize, este centrală în cadrul acestui proces care urmează să dureze zece săptămâni.

În cazul în care va fi declarat iresponsabil din punct de vedere penal, el riscă o internare din motive psihiatrice pe viaţă. Dacă va fi declarat responsabil penal, Breivik riscă 21 de ani de închisoare, o pedeapsă ce ar putea fi prelungită, ulterior, atât timp cât va fi considerat periculos.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici