Anders Fogh Rasmussen anunţă progrese slabe în negocierile NATO-Rusia privind scutul antirachetă

Negocierile între NATO şi Rusia asupra dosarului scutului antirachetă al Alianţei Nord-Atlantice în Europa nu progresează prea mult, a declarat joi Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al organizaţiei.

241 afișări
Imaginea articolului Anders Fogh Rasmussen anunţă progrese slabe în negocierile NATO-Rusia privind scutul antirachetă

Anders Fogh Rasmussen (Imagine: Mediafax foto/AFP)

"Sper în continuare că vom fi în măsură să încheiem un acord cu Rusia asupra cooperării în cadrul apărării antirachetă" până la summitul NATO prevăzut la sfârşitul lui mai la Chicago, în Statele Unite, a declarat Anders Fogh Rasmussen într-o conferinţă de presă.

"Dar trebuie să recunosc că nu am progresat prea mult până în prezent", deşi "au avut loc numeroase discuţii", a adăugat el.

"Aceste discuţii vor continua", dar "este probabil" să nu existe o reuniune NATO-Rusia în cadrul summit-ului din Chicago, "dacă nu există un acord" până atunci, a precizat conducătorul Alianţei Nord-Atlantice.

Reuniuni cu Rusia sunt organizate în mod tradiţional la summit-urile NATO, ultimul având loc la Lisabona în 2010.

Lansat în 2010, proiectul de scut antirachetă a devenit unul dintre principalele subiecte de discordie între Alianţa Nord-Atlantică şi Rusia, care îl consideră o ameninţare la adresa securităţii sale.

NATO afirmă că acest sistem nu vizează Rusia, ci o ameninţare venind dinspre Orientul Mijlociu, în special din Iran.

Moscova a ameninţat că va activa un sistem de alertă antirachetă la Kaliningrad, o enclavă rusă în Uniunea Europeană (UE), în cazul în care Statele Unite continuă crearea scutului fără concesii.

Anders Fogh Rasmussen a amintit că proiectul adoptă "o abordare în mai multe etape" pe o perioadă de "opt până la zece ani", iar prima punere în funcţiune operaţională ar urma să fie anunţată oficial la Chicago.

"Cred că liderii ruşi îşi vor da seama că este şi în interesul lor să coopereze cu NATO în apărarea antirachetă", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici