Antony Blinken şi Serghei Lavrov s-au întâlnit joi la Stockholm. Subiectul dezbătut - tensiunile dintre Rusia şi Ucraina

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken şi ministrul rus de externe Serghei Lavrov s-au întâlnit joi la Stockholm, Suedia, pe fondul îngrijorării crescânde în rândul puterilor occidentale că Rusia încearcă să destabilizeze Ucraina.

464 afișări
Imaginea articolului Antony Blinken şi Serghei Lavrov s-au întâlnit joi la Stockholm. Subiectul dezbătut - tensiunile dintre Rusia şi Ucraina

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken şi ministrul rus de externe Serghei Lavrov s-au întâlnit joi la Stockholm. Subiectul dezbătut - tensiunile legate de intenţiile Rusiei în Ucraina

În timpul discuţiilor din cadrul summitului Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) de la Stockholm, Lavrov a avertizat că extinderea NATO în Est va afecta „interesele fundamentale” ale securităţii ruse, potrivit CNN.

El a subliniat că, deşi Rusia „nu doreşte niciun conflict” cu NATO în privinţa Ucrainei, îşi păstrează „dreptul de a-şi asigura interesele legitime de securitate”.

„Şi să nu uităm, desigur, de principiul proclamat al indivizibilităţii şi securităţii, inclusiv în OSCE, în Consiliul NATO al Rusiei, care spune că nimeni nu are dreptul să-şi întărească securitatea în detrimentul securităţii celorlalţi. Şi expansiunea NATO către Est va afecta cu siguranţă interesele fundamentale ale securităţii noastre”.

Între timp, Statele Unite au avertizat din nou că ar exista „consecinţe grave” dacă Rusia se angajează să „urmeze confruntarea” cu Ucraina. Blinken le-a spus participanţilor la summit că SUA au „îngrijorări profunde cu privire la planurile Rusiei de reînnoire a agresiunii împotriva Ucrainei”.

Această agresiune „ne-ar muta exact în direcţia opusă”, a spus Blinken. El a adăugat că „cel mai bun mod de a evita criza este  diplomaţia”, cerând Rusiei să respecte acordurile de pace de la Minsk încheiate în 2015 între Rusia, Ucraina, Franţa şi Germania.

Blinken a mai avut joi o întâlnire bilaterală cu ministrul ucrainean de externe  Dymtro Kuleba, la care diplomatul american de vârf a reiterat „angajamentul neclintit al Washingtonului faţă de integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei”.

Summitul OSCE se desfăşoară în urma unei reuniuni a miniştrilor de externe ai NATO din Letonia, care a fost dominată de discuţiile legate de evenimentele recente din Belarus şi de intenţiile Rusiei în Ucraina.

SUA şi NATO suţin că Rusia creşte numărul de trupe de luptă în apropierea graniţei sale cu Ucraina.

Kremlinul a negat în repetate rânduri că Rusia intenţionează să invadeze Ucraina şi consideră că sprijinul NATO pentru ţară este o ameninţare la graniţa de vest a Rusiei.

Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut miercuri acorduri specifice care să excludă orice extindere a Organizaţiei Tratatului Nord-Atlantic spre est şi desfăşurarea armamentului său aproape de graniţele Rusiei.

Marţi, Putin a declarat că extinderea militară a NATO în apropierea graniţelor ruse şi desfăşurarea sistemelor de rachete în Ucraina vor încălca „linia roşie” pentru Rusia. Ca răspuns la acţiunile Occidentului pe care Rusia le percepe ca o ameninţare, ţara îşi dezvoltă propriile arme de rachete hipersonice.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici