Anul 2010, cel mai sângeros pentru civilii afgani

Anul 2010 a fost cel mai sângeros pentru civili dintre cei nouă ani de război între talibani şi forţele internaţionale şi naţionale în Afganistan, cu aproape 2.800 de morţi, trei sferturi dintre ei fiind ucişi de insurgenţi, a anunţat, miercuri, la Kabul, Organizaţia Naţiunilor Unite.

25 afișări
Imaginea articolului Anul 2010, cel mai sângeros pentru civilii afgani

Anul 2010, cel mai sângeros pentru civilii afgani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest număr ilustrează faptul că, în pofida afirmaţiilor unor oficiali militari şi ale Guvernelor coaliţiei internaţionale, insurecţia talibanilor s-a intensificat şi chiar a câştigat teren în ultimii ani, cu acţiuni de gherilă întreprinse mult dincolo de bastioanele tradiţionale din sud şi est.

Datele au fost publicate cu câteva luni înainte de începerea, anunţată de Washington şi NATO, retragerii trupelor internaţionale, care ar urma să ducă până în 2014 la transferul total al responsabilităţii securităţii ţării către forţele afgane, proces care constituie un risc, potrivit multor experţi.

Numărul civililor ucişi în 2010, 2.777, a crescut cu 15 la sută în raport cu 2009, se arată în raportul anual comun al Misiunii de asistenţă a Naţiunilor Unite din Afganistan (UNAMA) şi al Comisiei afgane independente a drepturilor omului.

Insurgenţii, talibani sau alte grupări fundamentaliste, sunt direct responsabili de moartea a 75 la sută dintre aceşti civili, faţă de 16 la sută pentru forţele internaţionale şi afgane, potrivit raportului, care nu a atribuit nicio responsabilitate precisă morţii violente a 9 la sută dintre aceste persoane.

Atentatele sinucigaşe şi bombele artizanale, cele două arme predilecte ale talibanilor, au provocat moartea a 1.141 de civili în 2010, iar atacurile aeriene ale forţelor internaţionale şi afgane, 171, potrivit acestui raport.

O multiplicare a erorilor comise de forţele internaţionale a provocat din nou în ultimele zile furia afganilor şi a preşedintelui Hamid Karzai.

Comunitatea internaţională l-a instalat pe acesta din urmă la conducerea statului la sfârşitul lui 2001, după înlăturarea talibanilor de la putere. Karzai s-a menţinut la putere graţie prezenţei a circa 150.000 de militari străini aflaţi sub comanda NATO, între care două treimi americani, în condiţiile în care insurecţia talibanilor câştigă teren şi se intensifică.

Forţa NATO (ISAF), condusă de americani, este acuzată că a ucis cel puţin 65 de civili în două reprize la sfârşitul lunii februarie, în provincia Kunar, în atacuri împotriva insurgenţilor, precum şi nouă copii la 1 martie.

Karzai a denunţat cele două drame, cerând NATO să înceteze aceste "crime" care determină populaţia să se alăture rebeliunii, potrivit acestuia. De atunci, manifestaţiile împotriva NATO şi în special împotriva Statelor Unite se multiplică în întreaga ţară.

Preşedintele Barack Obama a prezentat la 3 martie "profundele sale regrete" poporului afgan pentru cei nouă copii afgani ucişi, la fel ca şi generalul american David Petraeus, comandantul general al ISAF, şi secretarul Apărării, Robert Gates.

Karzai a dat asigurări luni că "respectă" regretele exprimate de Gates, părând mai conciliant decât cu o zi înainte, când afirmase că scuzele NATO nu erau "suficiente".

Preşedintele afgan a reafirmat luni că poporul său doreşte să nu mai existe victime civile ale ISAF şi nu doar ca numărul or să fie redus, subliniind că ele erau principala cauză a deteriorării relaţiilor între Kabul şi Washington.

Raportul UNAMA subliniază şi că numărul civililor ucişi în 2010 este de patru ori mai mare decât cel al militarilor din forţele internaţionale, ucişi în luptă în acelaşi an.

Anul 2010 a fost de departe anul cel mai sângeros pentru militarii străini în nouă ani de război, cu 711 morţi, confirmând faptul că lupta de gherilă a talibanilor s-a intensificat, în pofida trimiterii unui număr suplimentar de 30.000 de militari americani anul trecut.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici