Armata israeliană recunoaşte distrugerea unui reactor nuclear din Siria în 2007

Armata israeliană a recunoscut, miercuri, în mod oficial distrugerea unui reactor nuclear din Siria în 2007, susţinând că atacul aerian a eliminat o ameninţare majoră pentru Israel şi pentru regiune şi a fost un "mesaj" către alte state, relatează site-ul agenţiei Reuters.

4850 afișări
Imaginea articolului Armata israeliană recunoaşte distrugerea unui reactor nuclear din Siria în 2007

Armata israeliană recunoaşte distrugerea unui reactor nuclear din Siria în 2007

Forţele de Apărare Israeliene au declasificat documente, fotografii şi înregistrări audio care atestă desfăşurarea unei operaţiuni care a avut ca rezultat distrugerea obiectivului Al-Kubar, localizat în deşert lângă provincia Deir-al-Zor, în nord-estul Siriei.

"Mesajul privind atacul asupra reactorului nuclear în 2007 este acela că statul Israel nu va permite desfăşurarea unor resurse care ameninţă existenţa Israelului. Acesta a fost mesajul nostru în 2007, rămâne mesajul nostru şi astăzi şi va continua să fie mesajul nostru în viitorul apropiat şi îndepărtat", a transmis miercuri armata israeliană, prin intermediul unui comunicat.

Construit cu ajutorul Coreei de Nord, reactorul nuclear ar fi fost proiectat pentru a produce plutoniu ca material fisionabil pentru bombe nucleare. Unitatea secretă ar fi fost camuflată sub forma unei ferme agricole.

Agenţia israeliană de spionaj Mossad a confirmat existenţa reactorului nuclear sirian în martie 2007, obţinând fotografii ale unităţii amplasate în apropiere de râul Eufrat. În lunile care au urmat, premierul israelian de la acea vreme, Ehud Olmert, s-a angajat în tratative cu preşedintele american George W. Bush privind distrugerea reactorului nuclear. În iulie 2007, după ce Bush a decis să nu aprobe un atac, Olmert şi-a convocat cabinetul de securitate şi a concluzionat că reactorul trebuie să fie distrus.

La 5 septembrie 2007, chiar înainte de miezul nopţii, patru avioane F-15 şi patru avioane F-16 au decolat către obiectivul al-Kibar. Avioanele au intrat în spaţiul aerian sirian prin Turcia şi ulterior au primit semnalul pentru a lansa aproximativ 17 tone de explozibil deasupra reactorului nuclear.

Ulterior, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a anunţat că este "foarte probabil" ca Siria să fi "deţinut un reactor nuclear care nu a fost declarat". Regimul sirian a respins această ipoteză, precum şi colaborarea cu Coreea de Nord.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici